Frukostfrallor med timjan och havssalt

 
 
Idag bakar jag. Det tycker jag är en bra fredagssysselsättning. Jag firar nämligen att vi har fått en till frys, den ska jag fylla med bröd och bullar och senare även bär har jag tänkt mig. Så idag har jag bakat ett av mina favoritbröd. Enkla frallor med timjan och havssalt. Fantastiska till frukost men även goda att äta till mat, eller som mellanmål. Perfekta att ha i frysen och tina ett par stycken i mikron för nybakatkänsla varje dag. 
 
Vi har det väldigt lugnt här hemma eftersom Erik fortfarande är sjuk, och Björn har också varit rätt trött så då passade jag på. Han vaknade till lite när brödet jäste men då nöjde han sig med att hänga i babysittern en stund.
 
 
Nu sover han igen så jag funderar på om jag inte ska slå på stort och baka småkakor också. Det är ju trots allt fredag! :)
 
Frukostfrallor med timjan och havssalt:
 
Ingredienser:
  • 50 g jäst
  • 6 dl ljummet vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl rågsikt (eller graham för den delen)
  • 9-10 dl vetemjöl
  • Torkad timjan
  • Havssalt
 
Så här gör du:
Dela jästen i en stor bunke. Gärna en med tillhörande lock, det är riktigt bra att sätta på ett lock på bunken istället för att lägga en handduk över när degen sen ska jäsa. Häll i lite av vattnet och rör om så jästen löser sig. Häll i resten av vattnet, salt (inte havssaltet än), olivolja, ganska mycket timjan (mer än man tror faktiskt), rågsikten och vetemjöl lite i taget medan du rör ihop degen. När den släpper från kanterna och känns degig och bra räcker det med mjöl. Sätt på locket på bunken och låt jäsa ca en timme. Baka ut till små bullar. Det blev 18 st för mig den här gången. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 minuter till. Det där med jäsning tycker jag mest är beroende av hur mycket tid man har. Ibland låter jag dem jäsa kortare. En gång skulle vi få gäster till en knytiskräftskiva och jag var lite sen med brödet och ugnen behövdes plötsligt till annat, så då fick de utbakade bullarna jäsa i typ två och en halv timme, men det blev jättebra det med :) Sätt ugnen på 250 grader. När bröden jäst klart, pensla dem med vatten och strö över havssalt och timjan. Grädda i mitten av ugnen ca tio minuter. 
 
 
 
 
Hoppas ni har en riktigt fin fredag!
Taggar: Bröd, Mjölkfritt, Recept;

Kommentera inlägget här :