Vad kan vi göra för att hjälpa?

Det är konstiga tider nu. Som att man lever i två parallella verkligheter. Här hemma förbereder vi femårskalas, vi går på utvecklingssamtal och jag ojar mig över klurigheter på jobbet. Allt detta är högst närvarande och på många sätt högst relevant. Och samtidigt står världen i brand på ett sätt som vi inte är vana vid. Det är ALLTID fruktansvärt med krig, så tolka mig inte fel nu, men det är klart att det uppfattas på ett annat sätt när det är så nära. Vi har för första gången på väldigt lång tid krig i vårt grannskap. Det går inte att blunda för. Det blir en parallell verklighet. Samtidigt som vi jobbar på och lever i vår högst priviligierade vardag har vi ändå fått upp ett nytt medvetande för vad som skulle kunna hända oss, och vad som händer andra just nu. 
 
För även om vi nu upplever två parallella verkligheter så är det viktigt att komma ihåg att för många människor finns det just nu bara en verklighet. Och det är krig. 
 
Det som är så fint är att se alla människor som verkligen vill hjälpa till. Även om det är mycket hemska bilder i nyhetsflödena just nu så finns det så mycket värme och kärlek också. Så stor vilja att få bidra. I ett försök att kunna bidra lite ytterligare har jag samlat ihop några förslag på organisationer här som man kan skänka pengar till om man vill vara med och hjälpa till på det sättet. Och smarta knep för att kunna använda diverse poäng man samlar på sig. Hjälp mig gärna att fylla på listan med fler förslag!

(null)

 
 
Några förslag på organisationer att skänka till
 
Hos Coop kan du använda dina poäng till att ge akuthjälp till Ukraina, läs mer här. Är säkert fler än jag som bara samlar dessa poäng på hög utan att tänka på att använda dem, så det här är ju ett ypperligt tillfälle och ändamål. 
 
För dig som fortfarande har blöjbarn finns Liberoklubben där man kan använda blöjkoder till att skänka pengar till Rädda barnen. Läs mer här
 
Genom UNHCR kan man skänka pengar som används direkt till Ukraina, och det bidrag du ger dubblas dessutom av Akelius Foundation. Läs mer här Du kan också swisha direkt till 90 01 645 och märka gåvan "Ukraina". 
 
Röda Korset arbetar också med hjälpinsatser i Ukraina. Du kan swisha en gåva direkt till dem på 900 80 78 eller läsa mer här
 
En annan organisation som jag tycker gör en fantastisk insats är Läkare utan gränser. Läs mer om dem här, eller swisha direkt till 900 60 32. 
 
Mer än bara pengar
 
Men sen tänker jag att vi inte får glömma bort allt annat vi kan göra. Vi svenskar är priviligierade, vi har nog alla råd att skänka en slant, om så än bara en tia. Men det finns så mycket annat man kan göra som inte bara handlar om pengar. Man kanske kan avvara ett par vinterskor. Besöka ett språkcafé. Hjälpa till att inte sprida falsk information på nätet. Behandla sina medmänniskor med respekt. 
 
Jag önskar ett slut på detta hemska, onödiga krig. Och jag önskar en värld där det lönar sig att vara snäll. Att vara vänlig och behandla varandra med respekt. Jag önskar mina barn och dina barn och all världens barn en trygg uppväxt. En ljus framtid. 
 
Och jag önskar dig en fin onsdag 💖