DIY - gör vackra ljuslyktor av barnmatsburkar

 
 
 
Igår infann sig för första gången på evigheter lite kreativitet synkat med lite tid, och så fint väder förstås. Allt blir bättre av fint väder! Jag kom på att det skulle vara fint med lite nya ljuslyktor på bordet i vår paviljong, och kanske även några att hänga i trädet bredvid. Så nu har jag äntligen kommit på ett användningsområde för alla barnmatsburkar som jag sparar och som det ju inte verkar kokas någon barnmat till... :) 
 
Det här är ett bra pyssel för det behöver inte vara så svårt. Min Björn är ju förstås i minsta laget men med lite större barn tror jag att det är ett jättekul pyssel att göra tillsammans. Så skönt att kunna sitta ute och göra något också. Jag vill vara ute så fort solen visar sig på sommaren men så blir jag lätt lite rastlös så då var det här en perfekt sysselsättning. 
 
Du behöver:
  • tunn ståltråd
  • glasburkar typ barnmatsburkar
  • fina pärlor
  • avbitartång
  • åtminstone en halvtimme (avskyr när man känner sig stressad mitt i pysslandet)
  • ett par tuggvänliga solglasögon och en rolig bok (att roa bebis med så du får pyssla i lugn och ro)
 
 
Jag gjorde två sorters lyktor igår, en att hänga upp och en som ska stå på bordet. Kan tänka mig att det går att variera detta på tusen olika sätt men så här gjorde jag.
 
Lykta att hänga:
Klipp av en bit ståltråd som är tillräckligt lång för att nå runt halsen på burken och så en bit extra så det går att fästa. Snåla inte på biten extra, mycket lättare att bara klippa bort överflödig tråd sen. Gör en liten ögla eller vik till ståltråden i ena änden så pärlorna inte åker av. Sen är det bara att börja pärla. Jag hittade en pärlmix från Panduro när jag städade häromdagen så den innehåller pärlor i lite olika storlekar. Det blev väldigt fint, trots att jag bara körde på och inte var så noga med mönster eller vilka pärlor som hamnade efter varandra. När du pärlat så många pärlor så att det räcker varvet runt kan du göra en ögla i andra änden också så pärlorna stannar på plats. Sen klipper du till en bit ståltråd som är så lång som du vill att hängaren ska vara. Sen gjorde jag så att jag höll den färdigpärlade tråden runt glasburken och måttade ut var jag ville att hängaren skulle sitta, dvs "mellan den och den pärlan på den sidan och den och den pärlan på andra sidan", och sen fäste jag den på ena sidan och började pärla. Sen är det bara att fästa den på andra sidan också och till sist fästa ihop den tråd som ska sitta runt burken. Själva fästandet finns nog massa smarta sätt att göra, jag mest snurrade tråden nåt varv runt sig själv. 
 
 
Lykta till bord:
Egentligen kan man ju bara göra första delen av den andra beskrivningen, dvs själva ringen runt barnmatsburken, men jag gjorde två st likadana sådana så att det blev en tjockare kant. Den översta fäste jag bara men innan jag satte fast den understa tog jag tre kortare trådbitar och trädde pärlor på, och så fäste jag dem på lämpliga ställen i slingan så de fick hänga ner. Sen fäste jag den slingan som vanligt. Blev jättefint! 
 
 
Under tiden läste Björn sin braiga norska bok som han fått från sina gudföräldrar. Man kan känna på alla saker, och nallebjörnens öron är tydligen väldigt goda att äta lite på också <3
 
 
 
 
 

Hej ålderdom!

Ni vet de dära böckerna om Harry Potter. Var ju inte så längesen man läste dem för första gången kan man tänka. Fast då har man fel. FÖR DET VAR 18 ÅR SEN IDAG SOM DEN FÖRSTA BOKEN SLÄPPTES.

Och det känns alldeles nyss??

Behövde bara få det ur systemet. Ha en bra dag!

Paviljongbygge och sjukstuga


Hej bloggen!
Jag tog visst sommarlov med besked för här har det varit tyst ett tag. Men vi går och dras med en envis förkylning så orken har det varit sisådär med ett tag. Men igår var vi i alla fall till Örebro och hängde på låset (typ - vi är ju trots allt småbarnsföräldrar, vi kom dit ca fem timmar efter de öppnade = bra gjort) på Bauhaus för att de ÄNTLIGEN fått in tyget till vår trädgårdspaviljong igen. Vi var lite uppslukade där i oktober av att ha pyttebebis så vårt gamla tak strök med när det råkade landa sisådär fyra dm snö på det. Och sen har det varit tillfälligt slut hela våren och försommaren, men nu så.
Det är så härligt för vi får verkligen ett extra rum när paviljongen kommer iordning. Speciellt när det är så fint väder som idag också. Jag har inte riktigt fattat än att vi ska vara lediga ihop i ca sex veckor till, så himla bra!! 

Hoppas ni har en fin dag!