Mormors rabarbersaft

Det här kommer att bli vår första sommar utan mormor. Vemodigt och så märkligt. Så mycket som vi har hängt hos mormor om somrarna. Husvagnssemestrar med henne och morfar när jag var liten. Springa i vattenspridaren. Plocka smultron i rabatten vid altanen. Sommarens första pion som jag på nåder fick plocka. Men den fick inte vara för knoppig, då var det ingen idé för den skulle ändå inte slå ut inomhus. Vilket hon ju förstås hade rätt i. Vinrankorna som växte som ogräs, så det gick att stå inne i vävrummet och klippa dem genom fönstret. All svartvinbärsgelé hon gjorde, och alla vinbär och vinbärsblad jag själv plockat för att göra saft. 
 
Morfars växthus med tomater och ruccola. Tagetes. Hängmattan på ställning. Alla grill-luncher på altanen och glasspinnar i solen.
 
Och så hennes rabarbersaft. Som alltid fanns färdigblandad i en tillbringare i kylen. Ljusrosa saft, så kall att tillbringaren immade, och så den lilla mintsmaken som kom sig av att hon ibland använde begagnade Minttu-flaskor att frysa in saften i :) Världens godaste rabarbersaft. Både med och utan mintsmaken. Nu när jag har en egen trädgård blev jag så hjärtans glad när jag insåg att vi har rabarber. Så häromdagen gjorde jag mormors rabarbersaft. Sån barndomskänsla.
 
 
 
Den är ruskigt enkel att göra så jag tänkte att jag ska dela med mig av receptet, ifall någon mer vill prova nu innan rabarbernas storhetstid har passerat.
 
Tänk va, när jag vill ta kort på dem är det stört omöjligt att få till ett samarbete, men när jag helst vill ta kort på något annat, då går det inte att hålla sig borta... :)
 
 
 
Mormor Ylvas rabarbersaft:
 
Du behöver
  • Rabarber - så mycket du orkar plocka (ju rödare stjälkarna är desto vackrare blir saften)
  • Socker
  • Vatten
  • Rena flaskor
  • En sån där ställning med silduk
 
Så här gör du
  • Skölj av rabarbern och hacka den i mindre bitar
  • Lägg bitarna i en stor kastrull
  • Häll över vatten så det precis/nästan täcker
  • Låt det koka försiktigt tills rabarberna kokat sönder ordentligt
  • Sila bort rabarberbitarna
  • Mät upp saften och häll tillbaka den i kastrullen (rengjord)
  • Tillsätt 0,5 kg socker per liter saft
  • Värm under omrörning så att sockret smälter
  • Häll upp direkt i rengjorda flaskor
 
Saften håller inte jättelänge i kyl så jag brukar förvara flaskorna i frysen. Lycka till med saftkokandet! :)
 
//Alexandra
 
 
 
lj gärna bloggen på:
Facebook: Mammaglitter
Instagram: @mammaglitter
 
Och du, om du tycker att ett inlägg är bra eller trevligt eller roligt eller så får du hemskt gärna trycka på det lilla hjärtat längst ned. Jag ser inte vem som har tryckt eller så men det är alltid kul att se vilka inlägg ni tycker om att läsa!
 
 

Kommentera inlägget här :