Hur du får ditt barn att sova åtta timmar i sträck

Halleluja! Nu har jag knäckt det! Kan tänka mig att det finns fler småbarnsföräldrar än jag därute som inget hellre önskar än att nån endaste gång igen i livet få sova i åtta timmar i sträck. Eller ja, fem timmar i sträck är ju inte fy skam och något som tillhör vanligheterna heller, men varför inte satsa stort när du ändå satsar? Jag har nu arbetat fram en metod som jag skulle vilja påstå är helt vattentät. Det tog oss visserligen nästan 14 månader men nu så, natten till igår sov jag åtta timmar i sträck och vaknade dessutom av mig själv. Glöm sova hela natten-kuren och andra kända metoder, för här kommer mammaglittermodellen!
 
1. Låt ditt barn leka en hel dag själv medan du själv packar och fejar och grejar och är allmänt stressad och trist.
 
2. Släpa ut ditt barn i bilen när det egentligen är middagstid och ta kvällsmaten i farten och åk ca tre timmar till valfri flygplats medan barnet (som förmodligen avskyr att åka bil när det hellre skulle vilja vara hemma och leka) gallskriker.
 
3. Checka in på valfritt flygplatshotell och låt barnet leka av sig på hotellrummet tills alldeles för sent på kvällen.
 
4. Väck barnet kl 04.15 nästa morgon och dra med det på hotellfrukost vid femsnåret för att sedan vara på flygplatsen vid halv sex.
 
5. Tillbringa fyra timmar med att sitta JÄTTETRÅNGT på ett flyg (lättast gör du detta om du har en man med dig som är 210 cm, 14 000 handbagage som måste placeras under stolen eftersom det är fullt på hyllan och dessutom flyger RyanAir. Finns säkert andra metoder också men så gjorde vi.) så att barnet blir rastlöst och trött om vartannat.
 
6. Tillbringa ca en vecka på valfritt varmt ställe där barnet svettas floder på nätterna och inte sover alltför överdrivet bra. Gör gärna lite utflykter också som barnet inte tycker är jättekul, typ heldagsshopping och kanske några restaurangbesök på tider som barnet egentligen borde ha sovit.
 
7. Tillbringa fyra timmar till på ett lika trångt flyg där ni leker järnet med ett mycket nöjt barn och därefter tre timmar i bil från valfri flygplats med gallskrikande och sedan sovande barn. 
 
8. Kom hem ganska sent på kvällen, lek barnet trött med valfri underhållning - vi hade en moster och dammsugaren, mycket effektivt.
 
9. Lägg barnet på tok för sent i den gamla vanliga storsängen i ett svalt och skönt sovrum. Lägg dig själv bredvid. Gosa. Tada! Plötsligt vaknar du åtta timmar senare och undrar vad som hände. 
 
 
 
 

En typiskt bra helg

Oj vilket skönt semesterlunk vi har kommit in i nu. Det mesta går på sparlåga, så även bloggen. I och med att moster och morbror jobbar på vardagarna blir det istället på helgen en får maxa umgängestiden. I lördags hade vi en heldag i stan med shopping och lunch på Eriks och min favoritrestaurang. Ägaren undrade varför sjutton vi inte hade varit där på så länge, ni brukar ju komma åtminstone en gång om året? Björn var ingen giltig ursäkt, tyckte han, babies can travel :)

Som tur var gjorde vi även ett stopp vid en leksaksaffär med en stor play area, för för övrigt var det inte den allra roligaste av dagar för en ettåring. 

Planen var att vi skulle åka till stranden på väg hem så Björn fick bada och leka lite, men han somnade så gott i bilen så det hade vi inte hjärta till. 


Söndagen gick verkligen i vilans tecken. Björn lekte i trädgården, vi byggde lego och morbror gjorde traditionsenlig kycklingsouvla i uteköket. Och så frossade vi i aningen omogna men ack så goda mandariner direkt från trädet. Det bjöds även grillade oliver från olivträdet men oliver är inget för mig tyvärr, mer än att de är fantastiskt fina att se på. 


Det här och Öland är mina mest avkopplande ställen och där jag blir som allra mest inspirerad av att vara. Det är spännande, jag vet aldrig på förhand i vilken riktning inspirationen drar. Imorse när vi var ute på promenad och njöt av utsikten fick jag ett SJUKT sug efter att möblera om hemma, så den här dagen har Erik och jag gått och funderat och planerat så det står härliga till :)


Det är så härligt att bo här uppe bland bergen. Det finns nästan inget bättre än att blicka ut över ett oändligt hav. Men nu ska jag passa på att läsa ut Ernsts Lyckan i det lilla innan Björn vaknar. Jättebra bok!

Hoppas ni har det fint och mår gott!

Följ bloggen på:
Facebook: Mammaglitter
Instagram: @mammaglitter

Ett nytt kapitel

Jag har alltsedan jag var ganska liten haft den stora för- och nackdelen att ha min moster med familj boendes på Cypern. Både för- och nackdelarna är ju ganska solklara. Cypern. Medelhavet. Semester och sol. Och ett långt långt avstånd med träffar mycket mer sällan än vad jag skulle önska. Men ända sen jag blev vuxen, när en nu blir det är ju en annan fråga, har jag försökt åka hit och hälsa på en gång om året. Det är förknippat med en sån otrolig avkoppling för mig att komma hit. Ibland känns det som att jag bara åker hit och sover ungefär. Det är ju också det fina med att åka hem till någon, och att åka till samma ställe flera gånger, att pressen och ivern efter att upptäcka nya saker släpper litegrann. Det finns fortfarande massor med saker att upptäcka och se på denna fantastiska ö men jag känner inte att jag måste passa på hela tiden, jag kan tillåta mig till lite cypriotiskt vardagslunk. 

Erik har varit med här ganska många gånger nu också och jag törs nog säga att han älskar det lika mycket som jag. Dels att få lite efterlängtat vardagsumgänge med personer en annars träffar alltför sällan, och dels att få byta klimat. Just nu leker Erik och Björn och jag sitter på verandan och tittar ner över staden och havet. Det finns inget bättre sätt att rensa huvudet. Och hinna tänka efter lite. Jag tänker mycket på John, vår första lilla pojke. Hur dåligt jag mådde när Erik och jag var här i augusti 2012, och hur det visade sig att jag var gravid när vi väl kom hem. Och hit åkte vi så fort vi hade begravt honom i mars 2013 för att bara hämta andan och vara i sorgen. 

Därför känns det så fint att äntligen åka hit igen, för första gången sen dess, och ha en björnunge med oss. Att faktiskt få åka hit som den familj vi borde ha fått vara redan för två år sen. Och att heldagsutflykterna på trånga bussar ner till stan och till stränder långt härifrån har bytts ut till trädgårdshäng och småpromenader i byn känns så fint på nåt sätt. För det är i det kapitlet vi är nu. Nu sover vi middag inomhus både för- och eftermiddag och badar balja på köksgolvet, och stunderna där vi sitter stilla på altanen och tittar ut över Medelhavet är både korta och få. Men jag vet att den tiden kommer igen, fortare än jag kan ana, så just nu njuter jag bara av att det är precis som det är, precis just nu. 


Följ bloggen på:
Facebook: Mammaglitter
Instagram: @mammaglitter