Första midsommarhelgen i huset

Nu har vi firat vår första midsommar på Villagatan. Inte blev det som vi tänkt oss, vad blir väl det i dessa konstiga tider, men det blev bra ändå! Våra älskade vänner och bonusfamilj från Norge som vi brukar fira med fick ju inte resa hit i år, men mina systrar och mina föräldrar kom och firade med oss, och vädret var strålande. 
 
 
Jag känner att det här får bli en hattsommar. Förstår inte att jag använt hatt så lite, har bara med feghet att göra tror jag, det är ju både snyggt och praktiskt!
 
 
 
Eftersom flera av oss är allergiska mot jordgubbar hade vi en hallontårta istället. Men såklart att det även måste finnas jordgubbar på midsommar!
 
 
 Det var så varmt så vi fick söka skugga i nedre delen av trädgården, under asparna. Och den lilla Pettson-boden hade fått ett eget midsommarträd. 
 
 
Lova svarar inte på tilltal om vi inte kallar henne för Elsa, och hon gick all in med Frostklänning, mantel, tiara och gummistövlar i hettan. Björn körde på finskjortan och badshorts. 
 
 
 
 
Vi bor granne med en äng. Perfekt att bara kunna sträcka ut näven och plocka lite bordsdekorationer. 
 
 
Jag fick låna tiaran en stund. Det var ju trots allt även kunglig bröllopsdag 19 juni. 
 
 
 En liten alldeles lagom midsommarstång knåpade vi ihop också av aspblad, törnroskvistar och gräslöksblommor.
 
Bortsett från att hälften av de vi allra helst ville fira med inte kunde komma så blev det en fin midsommar. Det är sagolikt att få fira i sitt eget hus, och i sin egen trädgård. Jag ser fram emot så många fler midsomrar här!
 
//Alexandra
 
 
 
lj gärna bloggen på:
Facebook: Mammaglitter
Instagram: @mammaglitter
 
Och du, om du tycker att ett inlägg är bra eller trevligt eller roligt eller så får du hemskt gärna trycka på det lilla hjärtat längst ned. Jag ser inte vem som har tryckt eller så men det är alltid kul att se vilka inlägg ni tycker om att läsa!
 
Bilderna i inlägget är tagna av mig och av Viktoria Kvarnbrant
 

Mormors rabarbersaft

Det här kommer att bli vår första sommar utan mormor. Vemodigt och så märkligt. Så mycket som vi har hängt hos mormor om somrarna. Husvagnssemestrar med henne och morfar när jag var liten. Springa i vattenspridaren. Plocka smultron i rabatten vid altanen. Sommarens första pion som jag på nåder fick plocka. Men den fick inte vara för knoppig, då var det ingen idé för den skulle ändå inte slå ut inomhus. Vilket hon ju förstås hade rätt i. Vinrankorna som växte som ogräs, så det gick att stå inne i vävrummet och klippa dem genom fönstret. All svartvinbärsgelé hon gjorde, och alla vinbär och vinbärsblad jag själv plockat för att göra saft. 
 
Morfars växthus med tomater och ruccola. Tagetes. Hängmattan på ställning. Alla grill-luncher på altanen och glasspinnar i solen.
 
Och så hennes rabarbersaft. Som alltid fanns färdigblandad i en tillbringare i kylen. Ljusrosa saft, så kall att tillbringaren immade, och så den lilla mintsmaken som kom sig av att hon ibland använde begagnade Minttu-flaskor att frysa in saften i :) Världens godaste rabarbersaft. Både med och utan mintsmaken. Nu när jag har en egen trädgård blev jag så hjärtans glad när jag insåg att vi har rabarber. Så häromdagen gjorde jag mormors rabarbersaft. Sån barndomskänsla.
 
 
 
Den är ruskigt enkel att göra så jag tänkte att jag ska dela med mig av receptet, ifall någon mer vill prova nu innan rabarbernas storhetstid har passerat.
 
Tänk va, när jag vill ta kort på dem är det stört omöjligt att få till ett samarbete, men när jag helst vill ta kort på något annat, då går det inte att hålla sig borta... :)
 
 
 
Mormor Ylvas rabarbersaft:
 
Du behöver
  • Rabarber - så mycket du orkar plocka (ju rödare stjälkarna är desto vackrare blir saften)
  • Socker
  • Vatten
  • Rena flaskor
  • En sån där ställning med silduk
 
Så här gör du
  • Skölj av rabarbern och hacka den i mindre bitar
  • Lägg bitarna i en stor kastrull
  • Häll över vatten så det precis/nästan täcker
  • Låt det koka försiktigt tills rabarberna kokat sönder ordentligt
  • Sila bort rabarberbitarna
  • Mät upp saften och häll tillbaka den i kastrullen (rengjord)
  • Tillsätt 0,5 kg socker per liter saft
  • Värm under omrörning så att sockret smälter
  • Häll upp direkt i rengjorda flaskor
 
Saften håller inte jättelänge i kyl så jag brukar förvara flaskorna i frysen. Lycka till med saftkokandet! :)
 
//Alexandra
 
 
 
lj gärna bloggen på:
Facebook: Mammaglitter
Instagram: @mammaglitter
 
Och du, om du tycker att ett inlägg är bra eller trevligt eller roligt eller så får du hemskt gärna trycka på det lilla hjärtat längst ned. Jag ser inte vem som har tryckt eller så men det är alltid kul att se vilka inlägg ni tycker om att läsa!
 
 

Att ha en trädgård


Vi har ju äntligen äntligen flyttat in i vårt hus. Som vi köpte redan i mars förra året. Och sen har läääängtat efter. En av de absolut bästa sakerna med ett hus om ni frågar mig är att ha en trädgård. Jag älskar blommor. Jag älskar att pyssla och bygga och greja. Jag var sjuk ett par dagar i förra veckan och plöjde då HELA säsongen av Trädgårdstider. Härligt!

Men det är svårt med trädgård. Man behöver ha en plan. Och så kanske man råkar vara två personer som delar en trädgård och råkar ha rätt olika uppfattning om hur mycket som egentligen ska planteras i en trädgård och hur mycket öppen gräsmatta det ska vara. Då blir det lätt lite svårt :)

Men nu satsar vi på olika miniprojekt. Sånt där som kan bli klart på en eller två kvällar. Så ikväll gjorde jag klart den här planteringen. Klematis och sommarblommor i en gammal zinkbalja som jag hittade i den gamla boden. Tanken är att klematisen ska klättra upp på spaljén så vi får ett grönskande hörn. Kan nog bli väldigt fint! 


(null)

(null)

En hel margarinlåda full av pigga små tomatplantor gör mig sällskap i uterummet ikväll. Det ska bli nästa miniprojekt att sätta dem i ordentliga krukor. 

(null)

En av de bästa sakerna med trädgårdsarbete är att det är snudd på terapeutiskt. Det är så tillfredställande att få skapa, och se resultat. Och så rensa hjärnan lite efter en lång arbetsdag. 

Det är så roligt att vara tillbaka här i bloggen! Och jag blev så glad idag när jag såg att ni är många läsare som också är tillbaka, då känns det extra peppigt att fortsätta skriva!

Ha en fortsatt fin kväll!