De allra minsta storlekarna

 
 
Det är mycket babykläder i mitt huvud just nu. Jag tog fram lådan med de kläder vi sparat från Björn i storlek 56-68 häromdagen. Oj jisses. Eriks kommentar var "Är det en liten docka vi ska få?". Och en kan ju nästan börja undra. Vartenda plagg minns jag så väl när Björn använde, men jag har så extremt svårt att föreställa mig att han var så liten. Jag vet ju att vissa av dem dessutom var alldeles alldeles för stora i början, och nu ser de så otroligt pluttiga ut. 
 
 
 
Jag blev lite besviken dock för det är så många plagg som går i blått bara, och beige och grått. Minns det som att vi hade mycket mer rosa till honom redan från början. Nu när vi får en tjej måste vi ju förstås bara ha rosa kläder till henne, för såna är ju reglerna. Jag fattade inte det med barn nummer ett så vi fick hela tiden frågor (får fortfarande i och för sig) om det var en liten flicka och sen blev folk jättebesvärade när det inte var det, "för han har ju rosa napp!" osv, så den här gången ska vi vara lite mer tydliga. Som småbarnsförälder har man ju givetvis ett ansvar att inte förvirra random tant på Ica, det kan bli jättekonstig stämning annars, tro mig, vi har provat. Dessutom har jag många gånger fått höra att vi förvirrar det stackars barnet genom att klä honom i flickkläder, och tänk, VE OCH FASA, om han skulle bli homosexuell av allt rosa??? Så därför ska vi givetvis ta vårt samhälleliga ansvar den här gången och se till att lillasyster redan från början får en trygg, rosa könsidentitet.
 
Eeh, skoja bara. 
 
Men skämt åsido så tycker jag att det är så fint med rosa kläder så jag undrar var de är. Men ibland minns jag fel med storlekarna tror jag, Björn hade flera rosa bodys med spets som var helt fantastiska, men de kan ha varit från större storlek eller hamnat i spara-till-Björn-lådan. Och så sorterade vi faktiskt ut en del kläder också, med fläckar som inte gick bort osv, och där hamnade nog tyvärr några av de rosa favoriterna som användes så mycket. 
 
En av bodysarna som jag tyvärr inte hittar nu...
 
 
Så fina små detaljer på de här byxorna jag köpte second hand härom dagen.
 
De senaste dagarna har jag shoppat loss på en lokal köp och sälj-sida på facebook. Är strålande att köpa barnkläder begagnat ju. Knappt använda ofta och dessutom har redan en del dåliga kemikalier hunnit tvättats bort. Bra för miljön, för bebis och för plånboken. En kan säga att jag upptäckte det här med second hand rent generellt när Björn var bebis, innan dess tyckte jag mest att det kändes lite konstigt att köpa saker begagnat, nu älskar jag det. Det här inlägget skrev jag på ämnet för precis två år sedan. 
 
På tal om färger och genustänk och barn får jag ganska ofta kommentaren att Nu när det blir en flicka, oj oj, då blir det väl bara rosa kan jag tänka! Och visst är det så, hon kommer ha massa rosa kläder, och jag ser så mycket fram emot att köpa små fina klänningar, för det är väl egentligen det enda som Björn inte haft så mycket av. Han har haft ett par bra solklänningar, och så tyllkjolen förstås, men annars har det mest varit rosa i andra former. Men i övrigt kan jag bli lite trött av den kommentaren, för ja, hon kommer ha mycket rosa, men det är inte i huvudsak för att hon är flicka, utan för att jag tycker jättemycket om rosa och jag är den som shoppar mest barnkläder i den här familjen. Får jag välja mellan en rosa tröja med en stjärna på och en mörkblå med ett monster väljer jag stjärntröjan alla gånger, oavsett om det skulle vara till Björn eller till lillasyster. Så nu när jag får kommentaren om rosa kläder har jag faktiskt börjat svara att ja, det stämmer, hon kommer nästan bara ha rosa, för hon får ju ärva Björns kläder! Då blir det lite obekvämt en stund, men det bjuder jag på :)
 
Björnungen i sin fina tyllkjol.
 
Haha, det här är lite typiskt mitt huvud just nu. Jag började skriva ett litet mysinlägg om bebiskläder och hamnar i en genusdebatt om färgval på barnkläder. Stor eloge till Åhléns förresten, när vi ändå är inne på ämnet. De har slopat pojk- och flickavdelning och har istället alla barnkläder sorterade efter storlek. Härligt!
 
Hemstickad tröja från en släkting och mysigaste byxorna någonsin. Björn har haft ett par av dessa i ALLA storlekar, och har fortfarande. Så fort jag får syn på ett par på några bytardagar eller liknande kastar jag mig över dem. Tur att de kommer från Lindex så det finns en uppsjö av dem på begagnatmarknaden. 
 
 Den här åkte Björn hem från BB i, så den måste förstås packas med i väskan även den här gången <3
 
Vill ni läsa mer på ämnet barn och färger och genus skrev jag ett inlägg när Björn var bebis om doktorn på barnakuten som, trots att han precis läst i sin journal att barnet hette Björn, var tvungen att fråga om det var en han eller hon, för att Björnen hade en rosa body matchad med sina marinblå byxor, läs inlägget här. Och vill ni ha boktips i ämnet kan jag varmt rekommendera Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2, som jag skriver lite mer om här.
 
Följ gärna bloggen på:
Facebook: Mammaglitter
Instagram: @mammaglitter
 
Och du, om du tycker att ett inlägg är bra eller trevligt eller roligt eller så får du hemskt gärna trycka på det lilla hjärtat längst ned. Jag ser inte vem som har tryckt eller så men det är alltid kul att se vilka inlägg ni tycker om att läsa!

Kommentarer :

#1: Sanna

Hade också mycket rosa på min pojk. Fick dock kommentar på bussen när han hade röda strumpor. En tant som tyckte det var väldigt svårt att avgöra kön då. Haha som det spelar någon roll.
Har du varit på Fröken Spara i Örebro? Så mycket fina begagnade barnkläder superbilligt! Köpte hela Newbies höstkollektion som någon lämnat in! 75kr för 3 bodys!

skriven
#2: Sanna

Hade också mycket rosa på min pojk. Fick dock kommentar på bussen när han hade röda strumpor. En tant som tyckte det var väldigt svårt att avgöra kön då. Haha som det spelar någon roll.
Har du varit på Fröken Spara i Örebro? Så mycket fina begagnade barnkläder superbilligt! Köpte hela Newbies höstkollektion som någon lämnat in! 75kr för 3 bodys!

Svar: Ja det är så otroligt fascinerande dels varför det spelar någon som helst roll om det helt okända (och oftast pyttelilla) barnet på bussen är en pojke eller flicka, att det kan vara så provocerande liksom, och dels att det är så självklart att det måste vara en flicka på grund av de röda strumporna... Men det blir i alla fall bättre och bättre tycker jag, ser fler och fler barn som inte är så "könsbundna" i färger längre, och ju vanligare det blir desto vanligare borde det ju bli att folk inte bryr sig så himla mycket :)Åh, jag har tänkt åka dit en miljon gånger men så har det inte blivit av, måste verkligen ta tag i det!!
Alexandra

skriven

Kommentera inlägget här :