Lussebullar med rågsikt

Klockan är halv tio på kvällen och här står jag och bakar lussebullar. Eller ja, just nu bloggar jag förstås, för degen jäser. Jag har haft några riktigt intensiva jobbdagar men imorgon ska jag vara ledig och hänga med barnen på förskolan. Luciasamling kl. 07.00 och sen ska jag vara med och kolla hur de har det. Björn har berättat allt han ska visa mig. Var bilarna finns, och Dockis, och dinosaurierna. Det är klart, det är ju faktiskt flera månader sedan jag regelbundet hämtade och lämnade på föris så jag förstår om han känner det som att jag inte brukar vara där. Lucia på föris är bland det mysigaste man kan vara med om tror jag, men det ska ju vara fika. Och på lucia ska det ju vara lussebullar. Så därför står jag här nu :)
 
 
 
Jag hittade Underbara Claras recept på lussebullar för ett par år sedan och de har blivit en riktig favorit. Jag var väldigt skeptisk först, för istället för kesella ska man ha i rågsikt. I mitt huvud låter det som att det skulle bli torrt som fnöske. Men det är helt tvärtom faktiskt, de blir otroligt saftiga och goda. Vill ni läsa Claras originalrecept hittar ni det här, och här kommer min variant:
 
INGREDIENSER (ca 25 st):
 
* 0,5 g saffran
 
* 1 dl strösocker
 
* 100 g smör
 
* 2,5 dl mjölk
 
* 1 ägg
 
* 1 tsk salt
 
* 1,5 dl rågsikt
 
* 6-8 dl vetemjöl
 
* 1 ägg till pensling
 
* Russin
 
GÖR SÅ HÄR:
 
1.  Smula sönder jästen i en skål
 
2.  Lägg russinen i blöt i lite vatten (de blir saftigare då)  
 
3.  Mortla saffranet med lite socker
 
4.  Smält smöret i en kastrull och tillsätt saffran och mjölk. Låt svalna tills det är fingervarmt. 
 
5.  Häll degvätskan över jästen och rör om tills jästen löst upp sig helt. 
 
6.  Blanda i socker, ägg och salt.
 
7.  Tillsätt mjölet men spara någon dl till utbakningen. 
 
8.  Arbeta degen ordentligt. Den ska släppa från kanterna men gärna vara lite lös. Sikta lite vetemjöl över degen och lägg på en bakduk.
 
9.  Låt jäsa i ca 40 minuter. 
 
10. Knåda degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 25 delar och baka ut till lussebullar. 
 
11.  Lägg på en plåt med bakplåtspapper och tryck fast russinen. Låt jäsa ca 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. 
 
12.  Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen i ca 7 minuter på 200 grader. Låt svalna på ett galler under bakduk. 
 
 
 
 
Följ gärna bloggen på:
Facebook: Mammaglitter
Instagram: @mammaglitter
 
Och du, om du tycker att ett inlägg är bra eller trevligt eller roligt eller så får du hemskt gärna trycka på det lilla hjärtat längst ned. Jag ser inte vem som har tryckt eller så men det är alltid kul att se vilka inlägg ni tycker om att läsa!
 
 
 
 

Kommentera inlägget här :