#medvilkenrätt - nu VRÅLAR Sveriges kvinnliga jurister!

Jag har tillsammans med 5 964 andra kvinnliga jurister i helgen skrivit under uppropet #medvilkenrätt, vilket ni säkert hört talas om och annars kan läsa om här
 
 
 
Jag tycker att det är så helt bedrövligt att läsa vittnesmålen som de utsatta kvinnorna har lämnat. Jag har skrivit under uppropet för att visa att jag helt står bakom det och tycker att det är fantastiskt bra, och inte för att jag själv har blivit utsatt. Jag har haft "turen" att klara mig undan trakasserier på mina arbetsplatser och arbetar just nu på en enhet där i alla fall jag upplever att vi har ett väldigt bra klimat och fin stämning, men jag kan ju tyvärr inte säga att jag blir förvånad över berättelserna. Och det säger jag både i egenskap av jurist och i egenskap av kvinna i största allmänhet. För även om Sverige på många sätt är ett föregångsland vad gäller jämställdhet så har vi uppenbarligen lååång väg kvar. 
 
Men 5 965 är en helt svindlande siffra. Det systerskap som vi genom facebook fått ta del av när artikeln skulle skrivas liknar ingenting annat jag varit med om, på bara några dygn mobiliserades över 14 000 kvinnor som en enda stor jättekraft, vilket resulterade i nästan 6 000 underskrifter. Och det häftiga är att det vrålas på så många håll just nu. Skådespelare, sångare, dansare kliver fram. Det känns inte längre som frågan är OM någon mer yrkesgrupp kommer kliva fram utan bara VILKEN som står näst på tur. Det har pratats om att den här nya kvinnorörelsen är det största som hänt sedan rösträtten. Det känns så bra och stort att få vara med på ett hörn. För vi skriver ju faktiskt historia just nu. Någon typ av förändring kommer komma ur det här. Det gör det redan. Flera personer har polisanmälts till följd av #tystnadtagning till exempel, och det är bara början. 
 
Och framför allt tror jag att det är viktigt, och det är också det som är en väsentlig pelare i juristernas upprop, att tystnadskulturen måste brytas. Vi måste tillsammans skapa ett klimat där du vågar säga till om du blir illa behandlad. Där du KAN säga till utan att riskera din karriär. 
 
 
 
Även om det på många sätt är dyster statistik och för jävligt att det här uppropet ens ska behöva göras känner jag mig spänd av förväntan inför vad som kommer härnäst. För vår skull och för kommande generationer. 
 
Följ gärna bloggen på:
Facebook: Mammaglitter
Instagram: @mammaglitter
 
Och du, om du tycker att ett inlägg är bra eller trevligt eller roligt eller så får du hemskt gärna trycka på det lilla hjärtat längst ned. Jag ser inte vem som har tryckt eller så men det är alltid kul att se vilka inlägg ni tycker om att läsa!
 

Kommentera inlägget här :