Mål för 2017

 
 
Jag tycker väldigt mycket om nyår. Inte kanske just själva nyårsafton, den känns ofta så svårt hypad. Man ska gå på den perfekta festen som sällan existerar. Det ska vara superelegant och du ska ha vansinnigt trevligt och allt ska vara så jädrans glammigt att det är svårt att nå upp till. Inte helt lätt med andra ord. Men jag gillar verkligen tanken på ett nytt år och en nystart. Lite samma känsla som när höstterminen drar igång efter sommarlovet och man får köpa nya pennor och kollegieblock och kanske ett pennskrin och en fin höstig tröja, och man tänker att den här terminen ska jag vara uppstyrd och hänga med. Nu pluggar jag ju inte längre men känslan finns fortfarande där. Och detsamma är det med januari. Ett helt nytt, oanvänt år med oändliga möjligheter som ligger framför mina fötter. Allt det där som jag inte hann med eller inte orkade förra året får jag en ny chans till. Vill jag förändra något är det den perfekta tidpunkten nu.
 
Jag brukar alltid sätta upp några nyårslöften för mig själv. Ofta rätt klyschiga sådana som att jag ska träna mer och äta nyttigt och inte stressa så mycket. Men i år ska jag testa en ny taktik. Det tråkiga med nyårslöften är att de lätt rinner ut i sanden och så får man dåligt samvete för att man har brutit dem. Så i år har jag satt upp mål istället. Det är inte lika svart eller vitt. Visst, du kan uppnå målen, men du kan också komma en liten bit på väg, och då har du inte brutit något löfte och behöver känna dig dålig, du har bara inte kommit hela vägen fram. Ännu.
 
I år har jag även försökt att strukturera upp det lite mer. Jag har delat in mina mål i fyra olika kategorier:
- Hälsa
- Ekonomi
- Hemma
- Övrigt
 
Och sedan har jag skrivit ganska många punkter under varje kategori. "Att förbättra min hälsa" t ex är ju ett skitsvårt mål, hur vet jag ens om jag lyckas? Men om jag delar in det i "Stärk ryggen och kroppen efter graviditeten", "yoga", "försök att få frisk luft ofta" osv så blir det plötsligt mer lättöverskådligt och tydliga delmål, kommer jag igång med yoga igen har jag ju kommit en bit på väg mot målet.
 
Samma sak med ekonomi. Ett nytt barn betyder ett nytt sparande, och jag ska även se över våra fasta utgifter, och lära mig mer om fonder och olika sparformer. Till exempel. 
 
På hemmafronten ska jag försöka rensa ur onödiga grejer, sälja och skänka. Gäller att passa på nu när boandet har kickat in och jag inte är så sentimental för alla prylar. 
 
Under övrigt har bland annat "mycket lektid med Björn" fått plats - något jag verkligen saknar nu när jag inte har någon kraft, och att fortsätta leta efter ett hus. 
 
Helt enkelt mål att sträva mot men som inte alls blir lika hårt och oförlåtande som att sätta upp tre tydliga nyårslöften. Jag tror att det här kan bli en bra strategi för mig, jag får ta och utvärdera det om ett tag. 
 
Hur tänker ni kring det här med nyårslöften? Någon som har något bra tips på hur man kan tänka som ni vill dela med er av?
 
Följ gärna bloggen på
Facebook: Mammaglitter
Instagram: @mammaglitter

Kommentarer :

#1: Anonym

Hade precis läst Jessicas tankar kring nyårslöften när jag läste ditt inlägg. Här kan du läsa hennes tankar.http://nouw.com/jessicaasling/mina-mal-2017-28307686
Jag kan bara hålla med, mål är så mycket bättre. Sedan kan man fundera på om inte de kan komma när som på året. Sedan har vi den nya almanackan som får symbolisera den oskriva boken, för varje ny dag är ett oskrivet blad. GOTT NYTT ÅR!

Svar: Tack för tipset, det ska jag läsa! Javisst, jag vet flera som sätter upp mål i augusti istället t ex. Det viktiga är nog att man själv får känslan av nystart. Gott nytt år till dig också!
Alexandra

skriven

Kommentera inlägget här :