Är det ok att publicera bilder på sitt barn på sociala medier?

 
Det är en fråga som jag klurar mycket på. Som ni säkert har märkt här i bloggen så får inte Björn vara med på bild på samma sätt som jag och Erik. Jag har inte publicerat några bilder där hans ansikte syns, och kommer inte att göra det heller. Det var väldigt viktigt för mig redan från början att jag inte ville att bilder på honom skulle läggas ut på t ex facebook, vi publicerade bilder de första två veckorna och lät andra göra det också, men sen har det varit stopp. Jag gillar verkligen inte tanken på att ett stort företag äger rättigheterna till bilder på mitt barn, och inte heller att de sprids på internet och knappast går att radera även om man själv skulle göra det. Därför har jag en lösenordsskyddad blogg och en privat instagram där jag publicerar bilder på honom. Inte vet jag hur bra det är, men det känns lite säkrare i alla fall. 
 
Det här är ju en fråga som man kan tycka väldigt olika i. De flesta av mina vänner och bekanta är nog betydligt mer öppna för att publicera bilder, och det behöver ju absolut inte vara något fel, i många fall är jag nog överbeskyddande, men det viktigaste tycker jag är att man funderar ordentligt på vilka bilder det är ok att lägga ut. Även om barnen är små har de också rätt till ett privatliv. Och sen när de blir lite större kommer nästa fundering. Vad kan vara pinsamt att andra vet om? Och vad vill man hellre berätta om själv än få reda på att alla redan vet för att det står på facebook? Jag menar, jag kan ju komma på mig själv ibland med att bli besviken när jag ska berätta något roligt för en kompis och denna avbryter mig med ja jag vet, jag läste på bloggen. Och då är det ju ändå jag själv som har skrivit det! En annan viktig fråga man bör ställa sig är också vilka man vill ska få se ens barn, och vad bilderna kan komma att användas till. 
 
Några bloggare som jag tycker har hanterat det snyggt är t ex Isabella Löwengrip (Blondinbella) och Clara Lidström (Underbara Clara). Blondinbella skriver så här om det. Jag vet inte hur Clara tänker i frågan, och ibland lägger hon ut bilder där barnen syns väl, men ofta tycker jag att hon har löst det väldigt fint med att inte visa för mycket men ändå få bloggen att kännas personlig.
 
Nu är givetvis en stor skillnad att jag inte är en offentlig eller känd person. Men en bild på internet är en bild på internet, och ett barns integritet är lika viktig oavsett om föräldern är känd eller inte. 
 
Jag verkar dock vara i minoritet i den här frågan, i alla fall om man ska tro media. Linda Skugge skrev en artikel i expressen i höstas där hon gick ganska hårt åt Camilla Läckberg, läs den här. Camilla Läckberg bemötte kritiken genom instagram där hon skrev "Tror inte för en sekund Charlie skadas varken nu eller i framtiden", vilket framgår av den här artikeln. Enligt den visar en undersökning också att ca 75 % av svenskarna tycker att det är ok att publicera bilder på sina barn. Så visst, de flesta tycker helt klart inte som jag i den frågan. Och visst, jag kanske gör det till ett större problem än det faktiskt är, men samtidigt så tycker jag verkligen att det är problematiskt och lite läskigt att våra barn blir så offentliga utan att få välja det själva. 
 
Vad tycker ni? Är det roligt att se bilder på Björn t ex även om man inte ser ansiktet? Eller tappar bloggen för mycket i personlighet genom det?
 
 
 Vår lilla huvudlösa björnunge, uppklädd i Newbie från topp till tå inför sitt femmånadersfika i fredags. 
 
 
För den som är nyfiken på vad som gäller i allmänhet för publicering av foton på t ex bloggar kan man läsa mer här hos Datainspektionen. 

Kommentera inlägget här :