Tips och inspiration inför sommarens kalaserier

Jag tycker att det är väldigt kul att ställa till med kalas. Att planera, välja teman, pynta och fixa. Eller ja, stundom tycker jag mest att det är skit, och sista 48 timmarna innan det är dags brukar jag ångra mig gruvligt och undra varför jag är en sån idiot som alltid ska ställa till med kalas. Men såhär några dagar efteråt älskar jag det. Så jag tänkte passa på att tipsa lite om vad jag fixade med inför dopet. Kanske kan inspirera lite inför kommande sommarfester. Brukar ju kunna vara både dop, konfirmationer, bröllop och födelsedagsfester i antågande den här tiden på året. Vi ska faktiskt under veckan som kommer nu på en examensfest, tre "vanliga" födelsedagskalas och ett 50-årskalas, juni är en festlig månad!

 
PLANERING:
Framförhållning är en festfixares bästa vän. Det och en gedigen planering. Ofta finns det snälla människor som kan hjälpa till dagarna innan det är dags, men då gäller det att veta vad de ska hjälpa till med. Och ofta är det många saker som inte går att fixa förrän precis inpå, och ju mer planerat det är i förväg desto lättare blir det att genomföra allt sista dagarna. Om du bakar tårta själv t ex, fundera på vad som faktiskt går att göra längre i förväg än dagen innan kalaset. Jag bakade tårtbottnar och matbröd någon vecka innan och frös in så de bara var att ta fram. Kanske kan du köpa färdiga bottnar för att spara tid? Det finns även massor av fina saker och dekorationer man kan beställa till kalas, men då gäller det också att vara ute i bra tid, speciellt om det är på sommaren eller annan högsäsong. 
 
När vi har ordnat lite festligare kalas som bröllop och dop har jag beställt tryckta servetter. Jag beställer från Calligraphen AB, de har bra service och snabb leverans. Beställ några fler än du behöver, det blir ett fint minne sen också. 
 
GÄSTER:
Det här är steg 1. Fundera på vilka och hur många. För det sätter liksom nivån och möjligheterna för resten av kalaset. Bjuder du barn eller vuxna eller en blandning? 8 eller 80? Till 8 personer är möjligheterna helt andra än till 80. Ställer du till med barnkalas kanske det blir ett annat typ av tema och andra prioriteringar än vid ett bröllop. Det är också bra att bjuda in gästerna i hyfsat bra tid så de kan se till att boka in dagen. Det här fallerade vi totalt på med dopet och var ute i absolut sista stund med inbjudningskorten, men vi bjöd i stort sett bara släkt och några få vänner så de flesta visste ändå om att dopet skulle bli den här helgen. 
 
 
Det fanns inte tid att pyssla ihop inbjudningskort i år så Erik och jag gjorde vi-tager-vad-vi-haver-kort. Om inte annat så blev de väldigt charmiga, speciellt Harry Potter-varianten!
 
 
TEMA:
En av de roligaste bitarna om du frågar mig. Vill du ha ett särskilt färgtema? Maskerad? Tema på maten? Här är ju möjligheterna oändliga om man är ute i god tid. Dels finns det hur mycket som helst att beställa om man vill lägga lite pengar på det, men också mycket man kan göra själv till en väldigt billig kostnad. Jag tänkte mig färgtemat rosa, vitt och guld och så försökte jag hålla mig till det i möjligaste mån. Vi hade hyrt en i grund och botten ganska tråkig lokal så då tänkte jag att det är viktigt med lite större dekorationer som piffar till själva lokalen. Det var alltså inte läge att lägga allt krut på t ex bordsdekorationer. Jag beställde stora ballonger och så vek jag massor med pompoms. Egna pompoms är både lätt och billigt, och roligt att göra! Här finns en bra beskrivning på hur man gör. Jag använde sytråd istället för ståltråd, det gick också bra. Det mesta av pyntet kommer från My Perfect Day
 
 
Jag använde pompoms både som bordsdekorationer och till att hänga i fönstren. Och äppelblom på borden. Satsa på blommor eller grönt som finns i naturen, billigt och vackert. När Björn fyllde år i september dekorerade vi med rönnbär och rönnbärsblad från vårt eget träd, och på hans dop i november använde vi vintergröna. 
 
Det är inte i alla lokaler som det ingår en discokula, men med många ballonger blir det festligt oavsett :)
 
TÄNK PRAKTISKT:
Fundera ett par varv på hur lokalen är, och hur många ni är som vill/orkar fixa och greja under kalasets gång. Lokalen vi hyrde hade ingen diskmaskin, så vi insåg ganska snabbt att om vi inte vill diska ihjäl oss får vi satsa på engångsartiklar. Vi hade riktiga bestick för att det är lättast och riktiga kaffekoppar för att de var så vackra, men tallrikar och glas köpte vi. Det finns så mycket fint att köpa nu, vi hittade prisvärda rosa tallrikar och glas med små guldprickar på Lagerhaus. Det blev mycket disk ändå så jag kan knappt föreställa mig hur det hade varit om vi hade haft allt i porslin. Pappersdukar är också perfekt. Det finns många billigare varianter som ändå blir fina. jag gjorde så att jag köpte en lite dyrare löpare i rosa som piff och så köpte vi enkla vita dukar till det. 
 
 
Såhär vackra kaffekoppar är en fröjd för både ögat och själen och då kan det vara värt att det blir lite disk.
 
 
Förbered också så mycket som möjligt. Vi ställde iordning alla formar och skålar som buffén skulle dukas upp i i förväg, för när vi väl kom från kyrkan sen kunde alla hjälpas åt att fylla skålarna med mat. 
 
Är det ett kalas där gästerna kommer ha med sig presenter? Satsa på ett presentbord, både praktiskt och vackert!
 
Tårtorna har jag redan skrivit om här, men det bästa om man bakar tårtor är att ha en tydlig plan. Bestäm exakt vad som ska vara i dem, är det mycket annat att fixa med så sänk ambitionsnivån lite, man KAN använda färdigköpt sylt, det gjorde jag, och vi hade ganska många gäster som åt mjölkfritt så då rationaliserade jag och bakade alla tårtor mjölkfria, fyra likadana tårtor gick betydligt snabbare att lägga ihop och fixa med än om jag hade haft olika sorter. 
 
 
Det här var några av de saker som jag brukar klura på vid kalasplanering, hoppas det kan komma till nytta och inspiration! Och sist men inte minst, be någon om hjälp att ta lite kort, för det kommer du förmodligen inte ha en tanke på när kalaset väl är igång och kaffe ska kokas och barn passas och du ska hinna prata lite med gästerna också, men det är väldigt roligt att ha sen efteråt!
 
Bilderna är tagna av mig, Erik Mathisen och Viktoria Kvarnbrant
 
Följ gärna bloggen på:
Facebook: Mammaglitter
Instagram: @mammaglitter
 
Och du, om du tycker att ett inlägg är bra eller trevligt eller roligt eller så får du hemskt gärna trycka på det lilla hjärtat längst ned. Jag ser inte vem som har tryckt eller så men det är alltid kul att se vilka inlägg ni tycker om att läsa!
 

Kommentera inlägget här :