Mjölkfri Frosttårta

Så börjar den första dagen på det nya året att lida mot sitt slut. Vi har haft trötta barn här hemma idag. Trötta föräldrar med för den delen men framför allt barnen. Björn var vaken till över elva igår, så länge har han aldrig någonsin varit uppe förut. Vi hade ett lugnt firande hemma hos några vänner som har jämnåriga barn, och Björn och hans kompis höll igång och lekte till strax före elva när orken tog slut. Men då tog vi helt resolut och bestämde att nu var klockan tolv och drog fram Pommacen och skålade och eldade tomtebloss så det stod härliga till, och berömde barnen att de hade varit vakna ända till tolvslaget :)
 
Mitt bidrag till nyårsmiddagen var efterrätten, och Björn är väldigt bestämd med att när det är kalas ska det vara tårta. Så tårta fick det bli. Det är ju lite krångligare att göra tårta till en mjölkproteinallergiker (Björn) för det finns inga genvägar, det går inte att köpa varken vanlig tårtbotten eller maräng, men fördelen är ju att det blir godare att göra själv. Sedan tycker jag att sojagrädden är mycket mer svårarbetad än vanlig, jag älskar att spritsa och fixa och det är alltid lite risky business. Men jag sa till Erik innan att jag ska se till att inte göra någon avancerad tårta utan bara slå ihop nåt och så lite strössel ovanpå.
 
Jo tack. Tio minuter senare hör jag mig själv säga till Björn: "Men du Björn, ska vi göra en Frosttårta kanske?"
 
Vet inte riktigt hur jag tänker ibland... Men Björn blev ju förstås eld och lågor, han är inne i en riktig Elsaperiod nu, så jag började smida planer. Det blev ganska tjorvigt med grädden och det sista jag gjorde var att vicka till på formen när jag skulle knacka på hemma hos värdparet så att tårtan mosades lite mot väggen på tårtformen, men den blev väldans god och tillräckligt fin så jag tänkte att jag skulle dela med mig av receptet!
 
 
Receptet på tårtbotten är helt fenomenalt. Det är mjölkfritt från början och ger en fluffig och saftig tårtbotten, det kommer från Underbara Clara och du hittar det här. Den enda förändringen jag gjorde var att jag även tillsatte 2-3 msk kakao till smeten, och så gräddade jag kakan i en aningen mindre form, ca 20 cm i diameter, för att få en lite mindre men högre tårta.
 
Fyllningen:
2 förpackningar sojagrädde
Gelesocker
Blå karamellfärg
Silverströssel
2 bananer
1/2 förpackning Oatly vaniljsås
2-3 inlagda konserverade päronhalvor + spad
Chokladknappar (Odenses mörka är mjölkfria)
Chokladsås
Minimaränger
 
Gör så här:
  • Dela botten i tre delar. Lägg den understa på ett tårtpapper.
  • Vispa grädden och färga hälften av den med blå karamellfärg. Jag strödde faktiskt i lite gelesocker i grädden när jag vispade den. Vet inte om det hade någon effekt men jag tänkte att det kanske skulle göra den lite mer lättarbetad och inte fullt så rinnig. Ta inte för mycket bara för sojagrädde är sötad från början och gelesocker är väldigt sött så risken är att det bara blir sliskigt. 
  • På bottenlagret hällde jag först över lite spad från päronen och sedan bredde jag ut ett ganska tjockt lager vaniljsås. Sedan skar jag päronen i tunna skivor och la över. Ovanpå dem strödde jag lite chokladknappar.
  • På med nästa lager tårtbotten. Jag hällde lite spad även på det, speciellt smart om själva sockerkakan känns lite torr. Därefter bredde jag på ett ganska tjockt lager av den vita grädden och skar banan tunt och la över hela. På med chokladsås och chokladknappar. The more the merrier på chokladfronten tänkte jag.
  • Lägg på den sista delen av tårtbotten och lägg ett ganska tjockt lager av den vita grädden uppepå. Jag täckte även kanterna så gott det gick med en tunt lager av den vita grädden.
  • Sen kommer det kluriga och det är spritsandet. Som synes på bilderna försökte jag spritsa den blå grädden på kanterna och en bit in mot mitten av tårtan. Sojagrädden är värmekänslig tror jag så vispa den så hårt det går och spritsa direkt, och sen snabbt in i kylen. Jag lät den stå framme ett tag och då blev den helt rinnig och det blev jättefult och jag blev jättesur och var tvungen att gå och tvätta håret och lugna mig så Erik fick vispa om grädden och torka bort det fula, så den biten är ju skönare att slippa, så därför rekommenderar jag att vispa mycket och jobba snabbt därefter :)
  • Sedan strödde jag helt enkelt silverströssel i massor i mitten av tårtan.
  • Siffrorna är ju inte så mycket Frost utan nyår men de gjorde jag genom att böja till piprensare och fästa dem på vanliga tandpetare.
  • Till sist dekorerade jag alltihopa med minimaränger som fick funka som snö. Jag är riktigt nöjd med både smaken och utseendet, och förutom den lilla gräddincidenten var den kul att göra!
 
 
 
 

Det skulle ju inte direkt göra ont att ha en sådan här liten inglasad veranda att sitta och dricka sitt morgonkaffe på!
 
Hoppas att ni hade ett fint nyår! Nu ser jag verkligen fram emot vad 2018 kommer att föra med sig, jag hoppas på mycket kraft och energi och glada och friska barn.
 
Följ gärna bloggen på:
Facebook: Mammaglitter
Instagram: @mammaglitter
 
Och du, om du tycker att ett inlägg är bra eller trevligt eller roligt eller så får du hemskt gärna trycka på det lilla hjärtat längst ned. Jag ser inte vem som har tryckt eller så men det är alltid kul att se vilka inlägg ni tycker om att läsa!
 
 
 
 

Kommentera inlägget här :