Efter-jul-melankolin

 
 
 
Ikväll har vi haft årets sista julfirande. Vi firar oftast tre jular, men i år blev det två på grund av sjukdom. Jag älskar julen, men jag älskar lika mycket tiden direkt efter jul. Tiden när allt liksom lugnar ner sig och blir kravlöst. När hemmet fortfarande är julfint och det lyser stjärnor i grannarnas fönster. På något sätt är det som att det infinner sig ett lugn i mellandagarna som jag inte kan hitta någon annan tid på året. Ett lugn blandat med en förväntan inför det nya året och alla nya möjligheter som det kommer innebära. Jag vill läsa böcker och planera för det nya året och städa och rensa, måla, sy och skriva. 
 
Och mitt i allt detta kommer även melankolin. Är det så för er också? Jag är sällan på så bra humör som de här dagarna runt jul, och ändå kan jag bli så fundersam. Börja tänka på meningen med livet och framtiden och allt som varit. Hänger det ihop med kreativiteten måntro? Jag vilar mer, blir mer kreativ och då kommer också melankolin och tankarna? Kanske. Ibland tänker jag att kreativitet kommer med ett ganska högt pris. Ju mer kreativ man är desto mer känslig. Det är nog ingen slump att så många artister/konstnärer/författare också lever ganska trasiga liv. Men samtidigt kommer kreativiteten med en enorm styrka. Styrkan av att skapa, att ge saker liv och mening. Och melankolin kan nog vara bra också. Vi behöver alla delar i livet. Och jag tar mer än gärna melankolin om den ger mig kreativiteten på köpet. 
 
 
Så jag sitter uppe fast det är alldeles för sent. Och myser och tänker och njuter av julgranen och av skaparlusten. Notting Hill står på i bakgrunden. 1999 kom den. Det är 20 år sedan. Mamma och jag såg den på bio här i Nora och var helt fascinerade. Det var en så otroligt bra film. Det är den fortfarande. Det är alldeles för sent för mig att titta på en film som börjar klockan tio men nu sitter jag här ändå och kan inte gå och lägga mig. 
 
Jag har höga förhoppningar på 2019. Det känns som att vi har lämnat den allra mest krävande småbarnstiden bakom oss och ska påbörja ett nytt kapitel i vår lilla familj. Det blir en ny vardag när både Erik och jag går tillbaka till heltidssysselsättning och barnen går fulltid på förskolan. En ny, "vanlig" vardag med möjlighet till rutiner, jag tror det kan bli jättebra. Jag är trots allt en vardagsjunkie och tycker mycket om struktur och rutiner, även om kvällar som den här är alldeles nödvändiga de också. Så jag ser mot 2019 med förtröstan och förväntan. Och med förhoppning om mycket kreativitet insprängd i vardagsstrukturen. Och jag ser också på klockan att jag verkligen måste slita mig från grubbleriet och Notting Hill och gå och lägga mig nu. 
 
 
 
 
Hoppas att ni har haft en riktigt fin och fridfull jul oavsett hur och om ni har firat den. 
 
Följ gärna bloggen på:
Facebook: Mammaglitter
Instagram: @mammaglitter
 
Och du, om du tycker att ett inlägg är bra eller trevligt eller roligt eller så får du hemskt gärna trycka på det lilla hjärtat längst ned. Jag ser inte vem som har tryckt eller så men det är alltid kul att se vilka inlägg ni tycker om att läsa!

Kommentera inlägget här :