DIY: Sy en sovorm

 
 
Jag har efter mycket om och men dammat av min symaskin igen. Jag förstår inte vad det är, jag älskar att sy egentligen men jag gör det väldigt sällan och jag har en så otroligt lång startsträcka när jag väl kommer på att jag ska sy något. Som nu, när jag ändå har varit sjukskriven i en evighet. Har verkligen tänkt att sy skulle vara en bra och lagom ansträngande sysselsättning. Men så har symaskinen stått högst upp på en garderob så det har ju inte riktigt varit läge när jag väl kommit på att jag velat sy, eftersom det inte direkt är så att jag har klättrat omkring på stolar de senaste månaderna.
 
Men det är egentligen ingen ursäkt alls. För för över en månad sen bad jag Erik ta ned symaskinen, så den senaste tiden har den stått på golvet i vardagsrummet. Mer än lättillgänglig med andra ord. Och så nu har jag äntligen kommit till skott! Jag är expert på att tänka ut roliga projekt, och helst köpa hem massa grejer till dem, och så blir det kanske inte så mycket mer. Så för en vecka sedan när jag skulle till Örebro och var vansinnigt tygköparsugen gjorde jag en deal med mig själv. Jag fick köpa nytt tyg till ett projekt, men bara om jag dyrt och heligt lovade att jag samma dag skulle sicksacka och tvätta det så att jag snabbt skulle komma igång. Så det gjorde jag också. Projektet jag kommit på var en så kallad sovorm. Jag såg nämligen bilder här för ett tag sedan på Björn när han var fem månader gammal och då redan med råge hade vuxit ur sitt babynest. Det kom jag INTE ihåg att det var så kort tid han kunde ha det. Men spjälsängen är ju fortfarande gigantisk för en halvåring, så då är en sovorm perfekt. Som ett babynest fast ändå inte, men som krymper och myser till spjälsängen. De är dock ganska dyra om man vill köpa, och framför allt blir de ju inte EXAKT som man tänkt sig heller, så jag googlade lite efter mönster och insåg att det inte lät så himla svårt. Och det var det verkligen inte heller! Du behöver inte ha särskilt mycket sykunskaper för att göra en egen. Och det blir ingen stor materialkostnad heller eftersom du behöver så pass lite av varje tyg. Jag köpte ändå ganska dyra Tilda-tyger men det räcker med 30 cm av varje färg, och så köpte jag IKEAs billiga SLÅN-kuddar, två stycken räckte precis, så jag betalade inte mer än knappt 200 kr totalt, och då fick jag ändå lite tyg över till annat också. Det svåraste för mig var ögonen. Själva ormen sydde jag klart snabbt men sen har den legat i flera dagar och väntat på att få ögon, kändes så läskigt när ormen blev så fin att jag skulle sabba den totalt, så jag måste nog helt enkelt bara ta tag i det snart... :)
 
 
 
Nu är problemet bara att Björn älskar den och vill leka med den hela tiden. Han lägger den på golvet och låtsas att den är en häst, eller använder den som huvudkudde, eller helt enkelt bara bär omkring på den. Tant Berg heter den förresten. Och problem nr 2 är att den passar så otroligt fint i soffan tillsammans med mina rosa kuddar, hehe. Så idag när jag var i Örebro igen köpte jag helt enkelt mer tyg, jag får sy en ny till lillasyster, Tant Berg är ju Björns orm :)  
 
 
 
Vill du prova att sy en egen kan jag tipsa om den här beskrivningen, den följde jag. Jag gjorde tungan 10 cm lång och 4 cm bred och så sydde jag den med 1 cm sömsmån så den blev ca 2 cm bred, det blev bra tycker jag. Jag kan också tänka mig att det skulle kunna vara lättare att brodera dit ögonen innan du stoppar ormen, det ska jag nog prova nästa gång, nu får jag bara ångest av att tänka på ögonen. Jag gjorde min orm med en del längre än vad den är i beskrivningen och då gick det precis åt två SLÅN-kuddar till stoppningen. 
 
Följ gärna bloggen på:
Facebook: Mammaglitter
Instagram: @mammaglitter

Kommentera inlägget här :