Om det inte glittrar så släng det!

Jag skrev på instagram häromdagen att jag tror att jag har drabbats av någon sorts efter-graviditeten-boande. Ni vet allt det där fixandet och trixandet och rensandet och ombyggandet och, ja helt enkelt, boandet, gravida kvinnor brukar dra igång hemma när det närmar sig bebis, jag hade liksom inte riktigt möjlighet till det pga sex månader i soffan. I tanken hade jag tusen saker jag ville göra men illamåendet och foglossningen satte stopp för nästan alla mina projekt. Och nu när orken börjar komma tillbaka är det liksom som att boandet också får ny kraft. Varendaste liten cell i mig längtar efter att få rensa och fixa. Nu finns orken men tiden är det desto sämre med istället med två små barn, vissa dagar är jag glad om jag hinner BÅDE plocka ur den rena diskmaskinen OCH stoppa in den smutsiga disken liksom...
 
Men i alla fall så har vi väldigt mycket saker och det har jag alltid haft. Jag gillar saker och jag är dålig på att strukturera mig hemma. Och framför allt är jag väldigt sentimental. Har extremt svårt både att göra mig av med saker "för att de kan ju vara bra att ha" och för att de är kopplade till minnen eller personer. Men nu har jag hittat en metod som jag tror kan vara något för mig, så den här hösten ska jag rensa. I en grupp om privatekonomi som jag är med i på Facebook dyker det ofta upp frågor om hur man ska bli mer sparsam och hålla sin budget och i största allmänhet ha bättre ordning på sin ekonomi. Någon frågade efter tips på böcker, och då dök namnet Marie Kondo upp flera gånger. Jag reagerade på det för att det alltid efterföljdes av ett "Ja, alltså, hon skriver inte om ekonomi utan om att städa men det har haft väldigt positiv inverkan även på mitt ekonomiska tänkande..." Typ. Jag blev ju förstås väldigt nyfiken och googlade henne. En japansk kvinna i min ålder som vigt sitt liv åt att städa och rensa och organisera och skapat en egen metod för det. Konmarimetoden. Vid det här laget hade mina boandetankar redan snurrat ett tag och jag hade skaffat Paulina Draganjas två suveräna böcker om förvaring, Förvara smart - organisera ditt hem och Organisera och förvara hemma - ett projekt i veckan. Men så skaffade jag även Marie Kondos Konsten att städa och det blev en riktig ögonöppnare. Paulinas böcker får vila lite, för jag kan inte förvara innan jag har rensat. Konmarimetoden går i extremt korta ordalag ut på att du först rensar, och sen förvarar. Tanken är inte att du ska förvara massa saker som du egentligen inte behöver eller vill ha. Marie Kondo har också en lite annorlunda utsorteringsmetod. "Does it spark joy?" skänker den här saken dig glädje? Glittrar den för dig? Gör den inte det ska den bort.  Hon delar in rensandet i kategorier som kläder, böcker, papper osv och tanken är att du samlar ihop alla saker du har av en viss kategori och så väger du varje sak för sig. Skänker den här specifika saken mig glädje? Annars ska den bort. På så sätt går du igenom alla saker i ditt hem. Hon menar också att när man gjort det kommer förvaringen inte att vara något problem. Du kommer kunna hitta en bestämd plats för varje sak och med största sannolikhet kommer inte röran komma tillbaka. Visst låter det tilltalande?
 
Om det är någon mer som känner att ni skulle behöva få lite mer ordning på torpet kan jag varmt rekommendera boken. Den kan kännas lite flummig i vissa stycken, hon menar att man ska prata med sina saker och tacka dem, men jag tror att hon har rätt. Saker man ska göra sig av med ska man uttrycka tacksamhet för och släppa taget om, och de saker man har kvar ska man också visa uppskattning för. Jag har blivit väldigt inspirerad och ska köra igång redan nu i helgen. Ska försöka dela med mig lite här om ni är sugna på att haka på!
 
 
Följ gärna bloggen på:
Facebook: Mammaglitter
Instagram: @mammaglitter
 
Och du, om du tycker att ett inlägg är bra eller trevligt eller roligt eller så får du hemskt gärna trycka på det lilla hjärtat längst ned. Jag ser inte vem som har tryckt eller så men det är alltid kul att se vilka inlägg ni tycker om att läsa!
 
 
 

Kommentarer :

#1: Lillemmish- mode - inspo

ha en underbar fredag

kramiss

Svar: Tack detsamma!
Alexandra

skriven

Kommentera inlägget här :