Låt barnen gråta!

 
Jag läste ett så klokt blogginlägg häromdagen som jag tänkte att jag ska dela med mig av. En av mina favoritbloggar är UnderbaraClara som bloggar om allt från fina kaffekoppar och inredning till livet på landet med jordbruk och feminism och barnuppfostran. Hon skrev i lördags ett inlägg som heter Sluta släta över sorgen, du hittar det här. Där tar hon upp problematiken med att vi vuxna har en tendens att så fort ett barn gör sig illa och blir ledsen försöka släta över, och trösta genom att säga att Det gick bra, och Det går över och liknande istället för att låta barnet vara ledset en stund och bara ge tröst och närhet. Hon skriver att det är särskilt viktigt att tänka på när man som hon (och jag) har små pojkar att uppfostra. De kommer få höra tillräckligt i sin uppväxt ändå att de ska bita ihop och inte visa känslor, det är ingenting man behöver eller vill spä på hos dem. Hon gör en jämförelse med hur vi behandlar vuxna, och hur absurt det vore om vi skulle säga samma sak till någon som gör sig illa eller t ex går igenom en skilsmässa. Men med barnen slätar vi bara över. 
 
Och jag vet att jag gör det. Nu är Björn fortfarande så liten, och jag försöker få honom att inte bli rädd eller ledsen när han bara slår sig litegrann när han försöker krypa t ex, för då tänker jag att han ska bli rädd och inte våga, så då säger jag gärna att Det gick bra och försöker skoja bort det och få honom att tänka på annat, men det är ju helt klart något jag kommer behöva och vilja tänka på när han blir större. För jag vill inte att han ska tro att det inte är okej att vara ledsen, och jag vill absolut inte förringa hans känslor och få honom att tro att han känner "fel". Men samtidigt måste man ju hitta en balans på det så att man inte har ett litet barn som storgråter för minsta lilla grej, det blir inte bra det heller.
 
Har ni tänkt något kring det här? Hur hanterar ni när barnen gör sig illa och blir ledsna? Och är det här en pojk/flickgrej? Är det lättare att trösta en flicka? Är det mer ok att hon är ledsen? Jag vet inte, men jag tycker det är spännande. Och viktigt!
 
 
 
 
 
 

Kommentarer :

#1: Sus

Tänkvärt! <3

Svar: Ja verkligen! <3
Alexandra

skriven
#2: Ellinor

Jag tyckte det lät klokt! Speciellt det där med pojkar och att dom ändå blir stoppade i "Farsans lilla Heman-facket". Har själv inte tänkt på det. Mycket bra!
Som du säger måste man ha en bra balans på det. Jag kommer ihåg att när mamma såg att jag slog mig riktigt ordentligt så tröstade hon med närhet. Men var det bara en liten drutt så var det bara "upp igen"! Så jag håller med!

Svar: ja det känns som att det finns en risk att man mer eller mindre omedvetet lär pojkar att vara tuffa helt i onödan, så bra att tänka på!
Alexandra

skriven
#3: Johanna

Ja verkligen en sak värd att tänka på. Det har väl också lite med det där att göra att man ska bekräfta barnet, visa att man ser det där det är. Om det gör ont är det väl bättre att säga "jag ser att du har ont" istället för att förminska deras känslor - det är ju det man gör när man säger att det går bra. Men det är inte helt lätt heller, för mycket av sådana saker tänker man inte ens över utan man gör som man lärt av andra, eller som man själv fått höra som liten!

Svar: Ja det är skrämmande vad mycket som bara kommer av sig själv i sådana situationer, som du skriver, det är som att man har "det gick bra!" inpräntat i ryggmärgen. Men jag håller med, jätteviktigt att inte förminska deras känslor, samtidigt som man ju gärna vill peppa och se till att de inte blir rädda av händelsen. Som Clara skrev i sitt inlägg också tror jag att det ligger mycket i att gråten kanske beror på andra saker också, och då måste man ju få gråta.
Alexandra

skriven

Kommentera inlägget här :