Småbarnsföräldrar på vift

I september för fem år sedan var Erik och jag på bröllop i Uppsala. Ett jättefint och mysigt bröllop där helgen (om vi pratar rent logistiskt) kan beskrivas ungefär så här:
 
Vi åkte till Uppsala med tåg på fredagen och bodde på hotell till lördagen eftersom det var ett lunchbröllop. Vi gick upp på morgonen, gjorde oss iordning och gick på bröllopet, samåkte med några vänner från hotellet till lokalen. Hade en allmänt trevlig dag. Åkte tillbaka till hotellet. Bodde där till söndagen och tog sedan tåget hem till Örebro igen. 
 
Japp.
 
Inte mycket till blogginlägg.
 
Såhär fem år senare åkte vi på bröllop till Uppsala igen. Och nu har vi ju antagit rollerna av småbarnsföräldrar, och genast blir allt vi tar oss för mycket mer intressant. Jag skulle kunna skriva spaltmeter på spaltmeter om vår helg i Uppsala på bröllop. Jag pratar fortfarande mest om det logistiska. Men det ska jag inte, jag ska försöka sammanfatta istället. För att ytterligare förenkla det hela har jag gjort en rollista på de som var med på äventyret.
 
Jag ger er alltså:
 
Småbarnsföräldrar på vift - en fars i 17 akter.
 
Rollerna:
Björnungen
Mamman
Pappan
Mostern
Mormorn
 
När vi fick inbjudan till det här bröllopet för några månader sedan visade det sig vara ett barnfritt bröllop och Björnungen hade (om en räknar exakt) sovit borta från sina föräldrar i noll minuter och tretton sekunder någonsin i hela sitt liv. Det kändes alltså inte riktigt lägligt tyckte mamman och pappan att försöka lämna bort Björnungen över natten första gången när de skulle åka så förfärligt långt bort. Dessutom slumpade det sig så illa att Björnungen skulle fylla två år på söndagen direkt efter bröllopet och det kändes ju helt förfärligt tänkte mamman och pappan att de inte skulle vara med sin björnunge på hans födelsedag. Men då ryckte mormodern och mostern in och erbjöd sig att följa med till Uppsala och bo på hotell med Björnungen så att föräldraskapet dels kunde rycka in om det blev kris och dels kunde fira hans tvåårsdag tillsammans med honom i Uppsala. Fantastiskt.  Det bokades alltså två hotellrum, men eftersom det här var ett eftermiddagsbröllop såg mamman och pappan ingen anledning att tänka att de skulle åka redan på fredagen, det räckte ju fint att ta bilen och åka på lördagsmorgonen. Hade de glömt bort att de var småbarnsföräldrar, kanske ni undrar nu? Har de inte efter två år lyckats lära sig ett och annat om att vara småbarnsföräldrar och den tid det tar i anspråk? Nåväl, det är lätt för er att sitta där hemma framför skärmen och vara efterkloka!
 
De här småbarnsföräldrarna gjorde i alla fall en ordentlig planering av dagen. Pappan föreslog att de skulle åka hemifrån halv tolv. Mamman bad den lite mer tekniskt avancerade mostern att kolla på telefonen hur lång tid det tar att åka till Uppsala. Cirka 2,5 timmar utan paus. Mamman tyckte att det kändes liiiite stressigt att åka klockan halv tolv om bröllopet börjar tre och familjen ska äta innan, kanske stanna på vägen och byta bajsblöja, hinna checka in eller åtminstone lämna av björnungar, mostrar, mormödrar och bagage på hotellet, byta om och sedan ta sig till bröllopslokalen. Samtidigt var det ingen vits att åka alltför tidigt. Här ska också tilläggas att Björnungen varit hemma från förskolan två dagar med förkylning och att mamman på grund av ett graviditetsillamående som inte riktigt är av denna världen inte direkt är sitt vanliga jag. Det fanns alltså helt klart en vits i att inte behöva vara på resande fot alltför många timmar. Den nya tiden bestämdes istället till kl. 10.00. Eller rättare sagt, mostern skulle anlända 09.30 för att vi strax före tio skulle kunna hämta upp mormorn. För att ni inte ska behöva läsa ihjäl er kör jag nu en liten punktering av själva resan:
 
07.30 - mamman går upp och kokar kräm (?????) på ca fyra kilo äpplen som hon först omsorgsfullt skalar, för det var det enda hon kunde tänka sig att äta till frukost. 
09.30 - mostern anländer
09.30-09.55 - Det packas och fixas och donas och bärs ut saker till bilen. 
 
 
09.55 - mamman paniksminkar sig "fint" inför bröllopet
10.05 - familjen sladdar ut från Willysparkeringen och åker bort mot mormorn. 
10.10 - mormorn är med i bilen, familjen åker ut från staden
10.11 - pappan inser att vi inte har bensin, åker till Statoil.
10.12 - familjen anländer Statoil och häpnas över att de numera till och med i lilla Nora bytt namn till Circle K
10.13 - mormorn kommer på att hon glömt plånboken hemma
10.14 - familjen sladdar återigen iväg mot mormorn, morfarn står redo att leverera plånboken i farten
10.18 - familjen lämnar Nora, pust
10.19 - mamman kommer på att hon är jättejättehungrig, får en banan
10.19 - Björnungen kommer då på att HAN är jättejättehungrig och äter upp typ två tredjedelar av mammans banan
10.20 - Björnungen somnar, mamman surar
12.00 - Pappan (som kör) allt tröttare och familjen stannar för att proviantera kaffe. Mamman passar på att inhandla en cheeseburgare. Björnungen vaknar och är jättejättehungrig, varpå mamman inhalerar sin cheeseburgare för att inte behöva riskera att dela med sig och slänger till Björnungen en smoothie
13.00 - familjen anländer IKEA i Uppsala för lunch, tillsammans med 10 000 andra personer, varför det tar ganska lång tid.
14.00 - familjen lämnar IKEA smått panikslagna (mamman mest) och åker mot hotellet. Björnungen har ätit köttfärssås med hela kroppen och har numera orangea byxor. Mostern lotsar familjen med sin gps.
14.30 - hittar en parkeringsplats efter mycket om och men, springer in på hotellet med alla saker. Världens längsta kö till incheckningen och världens långsammaste man bakom disken. 
14.35 - mamman och pappan rusar in på varsin toalett och byter om till bröllopsstass. 
14.40 - mamman och pappan konstaterar att de inte hinner vänta på att checka in och springer till bilen, efter att de har packat om alla sina saker eftersom de visst råkat packa alla sina saker och Björnungens saker i samma väska och de förmodligen inte kommer träffas igen förrän nästa dag. 
14.41 - pappan racerkör genom Uppsala och mamman fixar frisyr och kollar gps samtidigt. Gps-tanten tappar fattningen (så även mamman) när halva Uppsala är avstängd pga Kulturnatten och det inte alls går att svänga på de ställen hon föreslår. 
14.45 - mamman och pappan anländer Slottsbiografen där vigseln ska ske. Det finns ingen parkering. De blir tipsade om Akademiska sjukhusets parkeringshus, ganska så långt bort på samma gata. 
14.50 - mamman och pappan (mamman med foglossning, illamående och alldeles för stora ballerinaskor) springer hela vägen från parkeringshuset till Slottsbiografen. 
14.55 - Förutom de sista 20 metrarna som de mycket coolt (typ?) spatserar gatan fram och försöker se ut som att de hade TÄNKT anlända till vigseln ca fyra minuter innan den skulle börja. 
14.58 - mamman och pappan sitter på plats, mamman hetsberättar hela historien om hur de tog sig till biografen för den stackars bröllopsgästen bredvid henne samtidigt som hon svettas ymnigt. 
15.00 - vigseln börjar och den är fantastiskt fin <3
 
 
 
Ja alltså, det finns så mycket material att hämta från den här helgen, tror det får bli ett inlägg till. To be continued... :) 
 
 

Kommentarer :

#1: Lena

Vilken kul läsning! :D

Svar: Tack Lena, vad roligt att du tycker det! :)
Alexandra

skriven

Kommentera inlägget här :