Barnvagnar, barnvagnar, barnvagnar

Igår köpte vi en barnvagn! Kanske inte låter som ett jättestort projekt men om en är sjukskriven på heltid (som en viss person jag känner) och har en maaaassa tid att slå ihjäl, och dessutom tycker att det här med barnvagnar är gaaaanska kul, och dessutom råkat gå med i en jäkla barnvagnsgrupp på facebook, ja då har rätt mycket i ens liv (och i ens stackars makes...) kretsat kring just barnvagnar den senaste tiden. Björnungen kommer vara så pass liten när Lillstrumpa kommer att vi behöver en syskonvagn, men jag har känt hela tiden att jag vill ha en enkelvagn också för de gånger Björn är på förskolan och jag bara ska ut med ett barn. Oj oj oj. Och så vill jag ha en vagn där jag kan ha båda barnen vända mot mig, jag fattar verkligen inte riktigt grejen med att bara kunna ha det stora barnet vänt bort från en, då kan man ju inte prata. Björn och jag pratar oavbrutet när vi är ute och går, varenda bil och dess färg ska ju avhandlas liksom. 
 
 Björn och lilla kaninen testar suffletten. "Hova agnen" (sova i vagnen) sa han nöjt, så den verkar få godkänt. 
 
 
Facebookgruppen jag är med i är ju en historia för sig också. Jag blir så fascinerad. Jag har lärt mig otroligt mycket av alla inlägg där, men jag har också insett vilken folkrörelse det här med barnvagnar verkar vara. Vi köpte en begagnad Brio-vagn till Björn, en rejäl en med fyra fasta däck. Den dök upp på en lokal köp- och säljsida till ett billigt pris så vi slog till. Och så när vi skulle flyga första gången köpte vi en ny sulky. Och så många vagnar har vi haft. Och har, Brion finns numera på förskolan och sulkyn använder vi annars. Vi verkar dock vara unika på den fronten om jag jämför, för väldigt många verkar ha avverkat en sisådär 15-30 vagnar på allt mellan ett till tre-fyra barn, och många har MINST fyra, kanske sex, sju, åtta vagnar hemma. Jag som har fasats lite över att vi skulle behöva köpa två vagnar till nu.
 
Jag har funderat lite på den här vagnhysterin. Är det vi kvinnors (för ja, det är faktiskt till största (enda till och med) del kvinnor som debatterar detta i de olika forum jag tagit del av) sätt att leva ut någon sorts leksinne/accessoarintresse/fordonsintressesominteärbilar? På samma sätt som man lockas av märkesväskor och snygga skor tänker jag. Och charmas av tekniska detaljer. För det finns MYCKET att sätta sig in i vad gäller olika däcktyper och sätt att bygga chassin m.m., och dessa kvinnor har verkligen stenkoll. För jag kan inte tänka mig att det finns ett enda barn som egentligen behöver åtta olika vagnar. Så jag kan liksom inte se att det är för barnets skull man gör det. Inte heller tror jag att det är barnet som känner ett starkt behov av att byta vagn 25 gånger under en tvåårsperiod. Är det en statusfråga? Ett sätt att visa att vi har råd att skämma bort våra barn och samtidigt leva ut våra egna begär? Lite konstigt tycker jag i alla fall att det är, och även om många verkar köpa åtminstone majoriteten av vagnarna begagnade kan jag ändå känna att det bidrar till ett konsumtionssamhälle som inte känns riktigt vettigt. 
 
Och samtidigt ska jag som sagt inte sticka under stol med att jag också tycker att det är roligt med vagnar. Jag hade för längesen bestämt mig för att blir vi gravida en gång till ska jag köpa en ny vagn, i precis det märket jag vill och den färgen jag vill. Sen hade jag nog inte riktigt tänkt på att Björn fortfarande skulle behöva åka vagn och att det innebar en syskonvagn. När jag väl kom på det tänkte jag att jaja, då köper vi en billig begagnad syskonvagn och så köper jag en vagn till bebisen som är i precis den modellen och den färgen som jag vill. Och nu är vi där. Och jag har fått inse både att billiga begagnade syskonvagnar är svåra att få tag på om man som jag vill ha en där båda barnen kan sitta bakåtvända och vara helt garanterad att vagnen är mögel- och djurhårsfri, samt det mer påtagliga att vi inte bor i något hus med en riktig hall som vi nog egentligen hade sett framför oss att vi skulle göra vid det här laget utan att vi bor kvar i vår fantastiskt mysiga lägenhet med den helt värdelösa lilla korridorshallen. Att tänka sig att vi skulle ha två vagnar här varav en är ett slagskepp till syskonvagn var bara att glömma. Så vi fick tänka om, och jag fick köpa en vagn som kanske inte egentligen är drömmen men som är praktisk som en dröm. Och så blev det en begagnad, jag hade ett sånt flyt att en gammal gymnasievän hörde av sig och frågade om vi ville köpa deras, vi sparar både på pengar och på miljön på det här sättet och jag kan med gott samvete köpa en ny vagn till Lillstrumpan sen när Björn har tröttnat. En Bugaboo Donkey blev det, den enda vagnen på marknaden som går att växla mellan enkel- och dubbelvagn. Vansinnigt smidigt och som en dröm att köra. Lätt att fälla ihop och får utan problem plats i vår lilla bil. Och i vår lilla hall. En smidig vagn istället för två stora. Inte alls vad jag tänkte mig från början men riktigt bra ändå. Och framför allt ytterligare ett steg på vägen mot livet som två(tre)barnsförälder, som jag längtar till mars nu!
 
Björn och kaninen testar kvaliteten på däcken. 
 
 
Jag tror att alla här hemma förutom Erik och jag har hunnit provåka vagnen vid det här laget :)
 
Kom ihåg att det nu går bra att beställa pannband om du på det sättet vill vara med och stödja Musikhjälpen 2016, här finns info om hur du beställer. 
 
Följ gärna bloggen på
Facebook: Mammaglitter
Instagram: @mammaglitter
 
Och du, om du tycker att ett inlägg är bra eller trevligt eller roligt eller så får du hemskt gärna trycka på det lilla hjärtat längst ned. Jag ser inte vem som har tryckt eller så men det är alltid kul att se vilka inlägg ni tycker om att läsa!

Kommentarer :

#1: Eveliina

Om man vill ha den mer som man själv önskar kan man ju alltid köpa till endast sufflet och liggdelslock i önskad färg...

Svar: Ja, det är roligt att de finns i så många färger. Tänker mig att det får bli några färgglada sommarsuffletter sen :) Har provkört den ute idag och både Björn och vi var mycket nöjda!
Alexandra

skriven
#2: Sanna Kempe

Hade också tänkt att vår andra vagn skulle vara ny och fin och precis som jag ville ha den. Nu har vi en svart och orange som jag hatar, haha! Liggdelen var helt okej, men sittdelen som nu fått ersätta är så ful. Går och drömmer om ny hela dagarna, men livet är inte alltid som man tänkt, inte ekonomin heller. :) Vi har en fin Brio sittvagn, men den är vänd från mig så vill helst inte använda den nu. Bara att härda ut med mitt i-landsproblem. ;)

Svar: Haha, ja ibland får man ju bara inse vad som är mest praktiskt/rimligt. Vår donkey vi köpte är ju egentligen väldigt fin, bara att den inte är den grå Emmaljunga som jag var inställd på, så jag ska inte klaga. Tänker att när björnen tröttnat på att åka vagn kan vi sälja den och köpa nån annan, men är ju inte säkert att det blir så då heller :) ja, verkligen i-landsproblem egentligen :)
Alexandra

skriven

Kommentera inlägget här :