Nyttigare - och godare! - ischoklad

 
 
Jag ramlade över ett recept på ischoklad här förut som var så löjligt enkelt att jag tänkte att jag måste dela med mig. Nu har jag dessutom provgjort dem och kan konstatera att de blev supergoda. Kokosolja istället för  kokosfett (toppen så man kan välja ekologisk), och du kan välja helt själv hur mörk choklad och med hur hög eller låg sockerhalt du vill använda. Ett bra komplement till alla andra sockerstinna godsaker jag tänker göra nu till jul tycker jag!
 
Jag har aldrig gjort ischoklad förut så jag vet ju förstås inte om det brukar vara svårt eller lätt, men jag var imponerad över att smeten blev så lättflytande så att den bara var att hälla upp i formarna. När man gör knäck eller liknande stelnar den ju så fort att hälften av smeten riskerar att bli kvar i bunken. Den här var lös som vatten till och med när den svalnat (vilket gjorde mig lite orolig först) men efter en natt i kylen var konsistensen perfekt. Jag gillar också när det är få moment och går snabbt, mindre som kan misslyckas då. 
 
Erik tycker att vi ska prova att blanda i rivet limeskal nästa gång, det kan nog vara en bra idé. Kan tänka mig också att den blir lite mildare i smaken om man går för en aningen ljusare choklad (runt 70 %). Jag valde 86 % nu och den kan nog uppfattas som lite bitter, fast god ändå tycker jag!
 
 
 
Ischoklad ca 30 st:
 
  • 100 gram choklad
  • 50 gram koksolja
  • Havssalt, rivet limeskal eller annat att smaksätta med
 
Smält chokladen över ett vattenbad och blanda sedan i koksoljan. Rör runt tills den också smält helt. Ta bort från värmen och blanda i eventuell smaksättare. (Havssaltet blir bättre att strö över när chokladen är i formarna) Häll upp i ischokladsformar, jag ställde mina i en pajform som var lätt att ställa in i kylen sen. Låt svalna och ställ sedan in dem i kylen över natten. När de stelnat kan de ju förvaras lite mer platseffektivt, men jag tror nog ändå att de ska förvaras kallt för bästa konsistens och hållbarhet. 
 
Här är förresten ett litet julklappstips - tändsticksasken är målad av Kicki Thorell som driver Min skattkammare. Åh, hon gör så fantastiskt fina saker, ni som bor här i trakten borde verkligen ta och besöka hennes lilla butik, mitt ute på landet mellan Nora och Örebro. Sök på Min skattkammare på Facebook för mer info. 
 
Följ gärna bloggen på
Facebook: Mammaglitter
Instagram: @mammaglitter
 
 

Kommentera inlägget här :