En vit jul

Nä, snö har jag nog gett upp hoppet för den här julen, i alla fall på våra breddgrader. Jag håller till godo med att frossa i norrlandsbloggar med vackra bilder på snölandskap och njuter av att det ändå är väldigt mysigt med vinden som viner utanför fönstret om dagarna. 
 
Men en vit jul ur alkoholsynpunkt, det vet jag i alla fall att jag kommer att ha. För mig har det känts helt självklart ända sedan vi fick Björn att inte dricka alkohol. Jag vill och tänker vara en trygg person för honom och för andra barn och jag vill vara närvarande och "som vanligt", även i festligare situationer. 
 
Ni har säkert stött på Vit jul-kampanjen i ett eller annat sammanhang här på sociala medier i det senaste. Det är en kampanj från IOGT-NTO-rörelsen som syftar till att ta en vit jul för barnens skull, och de samlar även in pengar för att kunna ordna meningsfulla jullovsaktiviteter för barn med föräldrar som har ett alkoholmissbruk. Läs mer om kampanjen här. 
 
Det känns som att den här kampanjen delar Sverige i två läger. Ett med människor som, liksom jag, tycker att det är självklart att inte dricka alkohol under jul om en firar tillsammans med barn, och ett med människor som tycker att vi bara är ett gäng som vill klappa varandra på axeln och skuldbelägga andra, "mindre duktiga", föräldrar så här i december. För har en ett sunt förhållande till alkohol spelar det väl ingen roll om en dricker lite på julafton?
 
OBS. Det här är inte tänkt att bli ett moraliserande inlägg. 
 
Det finns det så många av från båda håll ändå. Och nu vet ni vilken sida jag står på. Därför vill jag bara uppmana er att tänka ett varv till. Firar ni jul med barn? Firar ni tillsammans med vänner eller familj? Du kanske är helt på det trygga med att ditt alkoholbruk inte är skadligt. Men firar du med någon som kanske egentligen har ett riskbruk? Och som kanske kommer dricka för mycket om tillfälle ges, på samma ställe som dina och andra barn firar? Eller firar du med barn som lever med någon med ett riskbruk i sin närhet, och för vilka doften av alkohol från din enda nubbe kan skapa stor oro? Barn är enormt känsliga för alkohol. Jag tror verkligen inte att det behöver gå så långt att en själv känner sig påverkad för att ett barn ska känna obehag. Är nubben verkligen så viktig? Och är den faktiskt det, innebär det inte egentligen att du skulle behöva fundera ett varv till på dina alkoholvanor och alkoholprioriteringar ändå?
 
Diskussionerna har även gått heta kring om julen verkligen är barnens högtid. Vit jul-kampanjen vädjar ju till att fira julen alkoholfri för barnens skull. De äger väl inte den? Det är väl allas högtid och varför ska jag som inte har problem med alkohol vara tvungen att avstå min nubbe och julöl? har många kommenterat i de facebooktrådar jag har läst på ämnet. 
 
Nej, julen kanske inte enbart är barnens högtid, absolut, men så länge vi firar med barn är den ju åtminstone deras också, och då tycker jag de förtjänar att få ha den i lugn och ro. 
 
Om vi som inte har ett riskbruk lyfter och synliggör frågan kanske det betyder att någon som har ett riskbruk kanske tänker ett varv till och också tar en vit jul, och även om Björn förmodligen inte (jag skriver förmodligen, för det vet jag faktiskt inte) skulle ha reagerat negativt på om jag tog ett glas vin till maten på julafton så kanske det gör hela skillnaden för ett barn vars mamma nu också bestämmer sig för att låta bli, och som kanske inte hade stoppat vid det första vinglaset annars. 
 
Som sagt, jag skriver inte det här för att nån ska tycka att jag är duktig eller för att mena på att andra är dåliga som tar en julöl till maten på julafton, jag skriver det för att jag tycker att vi alla behöver tänka till lite kring vårt alkoholkonsumerande, och speciellt kring högtider som jul. 
 
Ju fler vi är som väljer en vit jul ju mindre "konstigt" blir det. Nu låter jag säkert sjukt provocerande för många men det riktigt konstiga i mina ögon är faktiskt hur en drog som skapar så mycket elände i samhället i form av missbruk, misshandel, splittrade familjer och barn som far illa är något som ses som en mänsklig rättighet, och helst ska förtäras flera gånger i veckan. Ja ju mer jag tänker på det tycker jag faktiskt att det är konstigt att den ens kan vara tillåten. 
 
Så snälla ni, tänk ett varv till, och tänk på att ni genom att ta ställning också kan få andra att tänka ett varv till, och det kan vara värt mycket <3
 
Ett par debattartiklar på ämnet hittar ni här (mot kampanjen) och här (för kampanjen) om ni vill läsa mer. 
 
 
 
Följ bloggen på:
Facebook: Mammaglitter
Instagram: @mammaglitter

Kommentarer :

#1: Eveliina

Jag har också funderat på detta och reagerat. Men det jag reagerar över är att jag förstår inte varför det är skillnad på jul. Vad är det för skillnad från en lördag då man dricker öl till maten och tar en konjak till kaffet? Jag väljer också att avstå alkohol, men inte bara på julen utan varje tillfälle som det finns barn närvarande. Jag anser att vid även liten påverkan av alkohol förändras man och det var något som jag kände mig otrygg med när jag liten så jag vill inte ta den risken att barn kring mig ska känna lika.

Svar: Jag resonerar precis som du Eveliina och har upplevt det också som liten, som du säger, även små mängder kan räcka! Jag läste någonstans, kommer inte ihåg var nu, någon som svarade på just det där med vad som är skillnaden till jul, men då var det i sammanhanget "Jag dricker ju varje helg och det är mina barn trygga med" (som om nu det skulle vara bra...) och att personen inte förstod varför man ska göra annorlunda på jul, men då hade någon svarat väldigt klokt att förväntningar och stress inför jul gör att man lätt reagerar ännu mer, och kanske annorlunda, på alkohol än i vanliga fall och att det därför är viktigt att låta bli. Sen tror jag att det är lättare att få med sig folk på en kampanj som gäller just en helg, det är ju tyvärr så otroligt djupt rotat med alkoholkulturen i samhället, "Vitt liv" skulle inte alls få samma genomslag.
Alexandra

skriven

Kommentera inlägget här :