8 lifesavers att ha vid skötbordet när bebis kommer

 
I och med att Björn fyllde ett år här för ett par månader sedan och den roliga appen TimeHop så gott som varje dag påminner mig om bebistiden med alla fina bilder jag tog för ett år sedan så tänker jag rätt mycket på hur det var den där första tiden med liten liten bebis. Jag tänker på vad mycket vi visste och vad mycket vi inte visste, och vad jag skulle göra annorlunda idag, och vad jag önskar att någon hade berättat för mig. Eftersom jag har ett visst (milt sagt) kontrollbehov hade jag givetvis läst massor om hur det var att bli förälder och vad en behövde köpa till hemmet och vad som var bra att tänka på. Jag hade ju liksom en och en halv graviditet i bagaget och tid däremellan som mest spenderades med att fundera på bebisar. Jag hade också förstått att vissa saker nog var ganska onödiga och mest skulle prackas på osäkra föräldrar. Men hur svårt är det inte då att veta vad det är som verkligen behövs? Därför tänkte jag nu dela med mig av de saker som vi tyckte var viktigast att ha vid skötbordet (och fortfarande har med många av dem), och som en helst inte vill få veta när en redan behöver dem och apoteket är stängt. 
 
Här kommer en lista:
 
1. Inotyol. Inotyol förtjänar på alla sätt och vis att stå överst på den här listan. Det är en salva som är FAB att ha mot röda barnstjärtar och skavsår från blöjan och annat otäckt som lätt blir. Hjälper snabbt och effektivt. Även bra för egen del om en t ex bränner sig. 
 
2. Windi. Windi är en pysventil, låter lite creepy och det är just vad det är också, men den funkar. Vi hade ju en liten bebis med tremånaderskolik som absolut inte kunde fisa ordentligt, och Windi blev räddningen för oss allihop. MEN - när vi väl blev rekommenderade Windi hade Björn jätteont och den var slut på apoteket, så då vet jag att jag önskade så innerligt att jag hade haft sådan hemma redan. Det är klart att en kanske har "tur" och får en bebis som aldrig har ont i magen, men det är ändå en ganska liten investering i jämförelse med när skriknatten inträffar då apoteket garanterat har stängt. 
 
3. Febertermometer. Är skönt att lätt kunna kolla, speciellt med små barn där det är bra att vara lite observant på att de inte får feber. Björn var alltid så varm så jag trodde han hade feber superofta, då var det skönt för en orolig mamma att kunna konstatera att så inte var fallet. En sådan som mäter temperaturen i stjärten rekommenderas för bebisar. En fet salva är bra att ha också att smörja in termometern med, vi använder Idominsalva. 
 
4. Babyolja. Den är bra till mycket. Tvätta med den, smörj in stjärten med den, använd den i badvattnet. 
 
5. Ikeas vita tygtvättlappar. Oj oj, de kan en använda till ALLT. Alltså sådana här. Vi använder dem att torka torrt efter att vi gjort rent stjärten vid blöjbytet, men jag har också haft bra användning för dem vid amning för att inte behöva få mjölk överallt, och bra att ha någon i skötväskan som lätt går att fiska fram när det blir en liten kräkolycka t ex. För sådana blir det ju. Sedan är det skönt också att de är så billiga så det går att slänga en då och då utan alltför dåligt samvete när de blir lite väl bajsiga/kräkiga och tvättning inte står överst på att göra-listan.
 
6. Purelan. Främst för ammande mammor men den kan gott få vara med också. Består av rent ullfett och används på såriga bröstvårtor. Behöver inte tvättas bort före amning. När jag bara grät på BB någon av de första nätterna så kom en vänlig barnmorska med en tub till mig och vilken lättnad!
 
7. Ok, när vi ändå är igång då med amning, ett litet sidospår från skötbordet men ytterligare en sak jag önskar att någon hade tipsat mig om. Använd inte miljövänliga tygpads att stoppa i bh:n om du har såriga bröstvårtor. De fastnar nämligen och gör något djävulusiskt ont. Det finns istället stora plastskydd som skapar ett luftigt område runt bröstvårtan, tror det var de här jag hade, liknande i alla fall.
 
8. Papperskorg med tramplock. Alltså sådant lock som är stängt tills en trampar på en liten pedal, ja ni fattar. Vi fattar tydligen inte för vi har fortfarande inte lyckats köpa en sådan papperskorg. Men ack så enkelt och smart, istället har vi en med ett löst lock = locket är aldrig på för det är svårt att manövrera både bebis som inte ligger still på skötbordet och något jädra lock samtidigt = det luktar bajs överallt i hela badrummet allt som oftast oavsett hur ofta soppåsen slängs ut. Det finns speciella blöjhinkar som förpackar blöjorna en och en i plast och är väldigt snajdiga men det tycker jag personligen känns sjukt onödigt. Men sån där tramplocksapparat, det hade varit nåt det :)
 
Som sagt, om någon skulle fråga mig är det verkligen de här sakerna jag skulle rekommendera att ha hemma!
 
Pyttepyttebjörnen <3
 
Följ bloggen på:
Facebook: Mammaglitter
Instagram: @mammaglitter

Kommentera inlägget här :